Voorpagina Voorwoord Week van de Gezondheid Point O Zorg BV Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Wijchen De kracht van groen Stichting Wijchen Gezond - WMO-raad Wijchen Sociaal Team Wijchen Eet je gezond!(?) Makkelijk meer bewegen Voor iedereen die wil wandelen Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Leren over positieve gezondheid

De Gezondheids­carrousel: leren over positieve gezondheid

Hoe kook je gezond? Hoe blijf je lekker bewegen? En hoe pak je stress aan? Het zijn zomaar wat onderwerpen die voorbij kwamen bij de Gezondheidscarrousel. Een groep Wijchenaren volgde workshops in het thema Positieve Gezondheid.

Alinda Clement uit Wijchen is één van de deelnemers van deze eerste editie. “En ik zal je eerlijk zeggen; van tevoren wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik ben best kritisch en moet soms ook een drempel over om iets nieuws te proberen. Maar het heeft me echt verder gebracht.” Alinda werkte jarenlang als bloemist, tot dit niet meer lukte door zware fysieke klachten en een burn-out. Ze had veel aan de workshop over beweging. Daar werd onder andere een Tai Chi les gegeven. “Dat vond ik geweldig, deze manier van rustig bewegen. Ik ben het nu zelfs elke week gaan doen.”

De groep van 7 mensen volgde actieve workshops in allerlei thema’s. Naast gezond eten, lekker bewegen en dealen met stress was er ook aandacht voor het omgaan met (chronische) pijn, verslavingen en emoties.

De sessie waar iedereen een Virtual Reality bril op kreeg, maakte veel indruk op Alina. “Hoe gek je brein dan werkt als je wéét dat je gewoon in een kantoortje staat, maar je ogen je foppen met een spannende loopplank. En maar niet die laatste stap durven zetten. Bizar en heel leerzaam.”

Ze benoemt ook het vertrouwen in de groep en het delen van elkaars verhalen. “Dat heeft mij veel goed gedaan, het delen van herinneringen en ervaringen. Om te horen van anderen dat je niet de enige bent die het ergens moeilijk mee heeft. Ik was elke keer zó blij dat ik gegaan was.” De groep was zo enthousiast dat ze graag nog meer wilden weten over de verschillende thema’s. Er zijn daarom maandelijkse Terugkomdagen.

De Gezondheidscarrousel is een samenwerking van Gemeente Wijchen en het Leefstijl Centrum in Wijchen, plus partners als MeerVoormekaar, Vluchtelingenwerk en praktijkondersteuners van huisartsen. Het is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over gezond(er) leven, als je eigen omstandigheden niet altijd even makkelijk zijn.

Deze maand starten er 2 nieuwe groepen en deze zijn al vol. We kijken nu hoe we de Gezondheidscarrousel in de toekomst aan nog meer inwoners van Wijchen kunnen aanbieden.

Meer Weten?

Neem contact op via [email protected] of T: 06-38221531.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: