Voorpagina Voorwoord Week van de Gezondheid Point O Zorg BV Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Wijchen De kracht van groen Stichting Wijchen Gezond - WMO-raad Wijchen Sociaal Team Wijchen Eet je gezond!(?) Makkelijk meer bewegen Voor iedereen die wil wandelen Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Leren over positieve gezondheid

Diabetes Challenge:

voor iedereen die wil wandelen

Een stukje wandelen, gezellig praten en tegelijkertijd heel gezond bezig zijn: het gaat bijna vanzelf voor de deelnemers van de Diabetes Challenge. Ondanks de naam is dit een wekelijks wandelproject voor íedereen. “Het is net vakantie, zei één van de deelnemers ooit tegen me.”

Marian Nillesen is leefstijlcoach en praktijkondersteuner bij een huisarts in Wijchen. Samen met Astrid Holweg (diëtiste), Mijke ter Welle (fysiotherapeute) en Ans Rensen (wandeltrainer) zette ze 7 jaar geleden de Wijchense versie van De Nationale Diabetes Challenge op. Marian: “Vanaf mei wandelen we 20 weken lang op de donderdagavond. We lopen in 4 groepen met ieder een eigen tempo: van flink doorwandelen tot heel rustig aan: het kan zelfs met een rollator.”

De Nationale Diabetes Challenge is een wandelevenement van de Bas van de Goor Foundation. Samen wekelijks wandelen in de buurt is gezellig en goed voor je gezondheid. De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met en zonder diabetes. Marian: “Iedereen kan aansluiten. Mensen die uit zichzelf moeilijk in beweging komen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Mensen die het lastig vinden om alleen te komen of niet graag naar een sportvereniging gaan. En het is ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Iedereen die een uurtje kan lopen kan meedoen.”

De groepen wandelaars worden -naast het vaste team- ondersteund door andere zorgprofessionals en vrijwilligers. Deelname is niet alleen goed vanwege de lichaamsbeweging, zegt Marian. “Ook andere mensen ontmoeten doet goed. Je krijgt nieuwe sociale contacten en we horen van deelnemers dat ze het fijn vinden om op hun eigen niveau mee te doen, met het ritme van elke week iets doen.”

De groep begon ooit met 15 mensen. Intussen zijn er dit jaar al 45 deelnemers, eigenlijk boven het maximale aantal dat de organisatie nog goed kan begeleiden. Marian: “Tja, overvallen door het succes! We gaan ook goed met elkaar overleggen op welke manier we komend jaar doorgaan. Maar het is natuurlijk fijn dat het zo gewaardeerd wordt. ‘Het is net vakantie’, zei één van de deelnemers ooit tegen me. Mooi toch?”

De Challenge had een feestelijke afsluiting in Tilburg op 16 september, waar wandelgroepen uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Van de Wijchense wandelaars heeft de ‘snelle groep’ onderling al afgesproken dat ze na september op eigen gelegenheid lekker doorwandelen tot het project in 2024 weer start.

Zelf meedoen?

Vanaf mei gaan de groepen weer elke week wandelen op de donderdagavond. Meer informatie en aanmelden via www.nationalediabeteschallenge.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: