Hoe gezond je bent of hoe snel je herstelt van ziekte hangt samen met wat je eet. Met goede voeding heb je een kleinere kans op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Maar met alle verleidingen om ons heen kan gezond eten lastig zijn. In dit artikel vind je handige tips zodat je gezonde keuzes kan maken op een manier die bij jou past.
Voedingsadvies:
Eet minimaal 250 gram groente per dag. Dat is behoorlijk wat. Maak het jezelf makkelijker door groente niet alleen bij het avondeten te eten. Maar ook bij de lunch en als tussendoortje. Denk aan plakjes komkommer of tomaat op brood en worteltjes of reepjes paprika als tussendoortje. Met een handje snoeptomaten zit je al op 50 gram groente.
Kies voor volkoren producten. Denk aan volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren lasagnevellen en volkoren pasta.
Drink 1,5 tot 2 liter water of thee per dag. Het kan helpen om ‘s ochtends een fles water van 1,5 liter te vullen. Zodat je weet of je aan het eind van de dag genoeg gedronken hebt.
Eet dagelijks 2 porties fruit. Zet fruit in het zicht. Zorg bijvoorbeeld voor een goed gevulde fruitschaal.
Kleine stapjes
Gezond eten is best een uitdaging. Wil je gezonder eten, zet dan kleine stapjes. Kleine stapjes zijn makkelijker vol te houden want dit wordt sneller een nieuwe gewoonte. Bovendien kunnen kleine stappen er al voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit en je fitter voelt.
Hoe zet je kleine stapjes?
Maak Eetwissels binnen wat je nu al eet en drinkt.
Volkoren brood in plaats van wit brood.
Cracker met 30+ plus kaas in plaats van een mueslireep.
Een appel in plaats van een koek.
Een andere stap is een kleinere portie van iets nemen, zoals een klein bakje chips, een kleiner ijsje of minder beleg op brood.
Voorbeelden van kleine stapjes:
Elke dag minimaal 100 gram groente bij de lunch.
Kiezen voor volkoren brood
1 keer per week het vlees door peulvruchten vervangen.
Gezond eten met weinig budget
Groente, fruit en vis uit de diepvries is vaak goedkoper dan verse producten. Kies voor varianten zonder toevoegingen zoals suiker, room of zout.
Groente uit pot zonder toegevoegd zout en suiker bevatten evenveel voedingsstoffen als verse groente. Kies voor de variant zonder toegevoegd zout en/of suiker. Handig om een voorraadje te kopen want zo heb je altijd groente in huis.
Vlees of vis is relatief duur. Ga vaker voor vegetarische recepten met peulvruchten (zoals bruine, witte en zwarte bonen, linzen, kikkererwten) of ei. Peulvruchten zijn niet alleen goedkoop, ze zijn ook snel klaar en makkelijk houdbaar.
Meer informatie?
Voor hulp of advies kun je terecht bij je huisarts of de diëtist. Bekijk de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over goed eten, lekkere recepten en video’s over gezond eten. www.voedingscentrum.nl