Voorpagina Voorwoord Week van de Gezondheid Point O Zorg BV Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Wijchen De kracht van groen Stichting Wijchen Gezond - WMO-raad Wijchen Sociaal Team Wijchen Eet je gezond!(?) Makkelijk meer bewegen Voor iedereen die wil wandelen Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Leren over positieve gezondheid

Makkelijk meer bewegen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders, in vergelijking met andere Europeanen, een groot deel van hun tijd zittend doorbrengen. Er is steeds meer bewijs dat dat negatieve gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe kom je in beweging? En nog veel belangrijker:hoe houd je het vol? Deze adviezen kunnen je helpen meer te gaan bewegen.

Matig intensieve inspanning

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en daarnaast 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining of hardlopen. Belangrijk bij het bewegen is het verhogen van je hartslag zodat je sneller begint te ademen en praten wat moeilijker is tijdens deze inspanning. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Voor ouderen is het advies om ook balansoefeningen te doen.

Beweegplan

Een goed begin is het halve werk. De wetenschap laat zien dat je nieuwe gewoonten langer volhoudt wanneer je je erop voorbereid. Denk na over wat je wilt bereiken, waarom je het wilt, hoe je dat gaat doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Een veelgebruikte tip is om een nieuwe activiteit aan een bestaande te koppelen. Bijvoorbeeld: ‘Nadat ik op donderdag thuiskom uit mijn werk, ga ik eerst een halfuur wandelen.’ Ook kan het helpen om je omgeving erbij te betrekken door ze over je voornemen te vertellen. Zijn je motivatieredenen duidelijk? Probeer je nieuwe gewoonte een bepaalde periode vol te houden. Is dat gelukt? Beloon jezelf en bedenk een nieuw doel!

Stel jezelf een doel

Je bent succesvoller wanneer je doelen laagdrempelig, haalbaar en afgebakend zijn. Een doel kan zijn: ‘de komende twee maanden maak ik 2 keer per week een wandeling’.

Tips om meer te bewegen

  • Pak wat vaker de fiets
  • Maak een wandeling in je pauzes
  • Parkeer de auto verder bij je huis of werk vandaan
  • Combineer een telefoontje met een wandeling
  • Maak actieve afspraken met vrienden
  • Maak gebruik van de toestellen in de openbare buitenruimte of de mobiele sportcontainer
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Doe mee met Nederland in Beweging van omroep MAX
  • Maak gebruik van de wandelroutes in de openbare ruimte zoals de “Ommetjes in Wijchen”

Bewegen met een beperking

Wanneer je ziek bent of een beperking hebt, kan voldoende bewegen een uitdaging zijn. De huisarts of praktijkondersteuner kan jou helpen om een activiteit te vinden die bij je past. Daarbij kunnen ze je mogelijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut, oefentherapeut of sportarts. Heb je hulp nodig om te sporten en bewegen? Misschien kan de coördinator aangepast sporten van Uniek Sporten je helpen. Je kunt contact opnemen met [email protected].

In de gemeente Wijchen is er een aanbod met aangepaste sporten. Weet je niet wat je leuk lijkt of welke sporten je kunt doen? Kijk dan eens op www.unieksporten.nl.

Beweeg jij voldoende?

Doe de test op
www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/­producten/beweegrichtlijnentest/ en kom erachter of je op de goede weg bent.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: