Voorpagina Voorwoord Apetito Schiedam De bibliotheek helpt je op weg De Bibliotheek Schiedam Stoed en Seniorenwelzijn - ROGplus Seniorenwelzijn ROGplus Eenzaamheid onder jongeren Stroomopwaarts Argos Zorggroep Argos Schiedam Maassluis Schiedam, samen sterker De Drie Notenboomen Stichting Aanzet - Minters Stichting Aanzet Minters Woonplus Woonplus Schiedam Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond CJG Rijnmond Week van het geluk Welkom bij DOCK
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Extra aandacht voor taalachterstand

Boeken voorlezen, verhalen vertellen en gesprekjes voeren vergroten de woordenschat van kinderen. Voor veel laaggeletterde ouders zijn deze activiteiten niet vanzelfsprekend. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 10 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. Enthousiaste vrijwilligers bezoeken gedurende een half jaar wekelijks hun gezin. Ouders krijgen tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal.

Maak kennis met onze voorlezer

Simone Wapenaar is al een tijdje voorlezer bij de VoorleesExpress. Zij kwam via haar dochter in aanraking met de VoorleesExpress en heeft voorgelezen bij een Syrisch gezin: “Twintig weken over de vloer komen bij een gezin dat je niet kent én met een andere culturele achtergrond was in het begin best spannend. Maar ik heb het zo naar mijn zin gehad bij dit super gastvrije gezin! Ik kan het iedereen aanraden.”

Voor kind én ouder

Met slechts een uurtje per week bereik je al zoveel. “Ik heb gemerkt dat de kinderen voor wie ik voorlees de taal zo snel oppakken en echt gezien hoe snel zij leren. Woorden die voor ons zo gewoon zijn, moet ik soms uitleggen aan hen. En als ik de week erop naar dat woord vraag, dan weten ze nog heel goed wat het betekent. De ouders doen ook zo goed mee en doen hun best om de Nederlandse taal te leren en te begrijpen.”

Stichting Aanzet

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Vrijwilligers gaan samen met de ouders thuis aan de slag met taal door middel van (voor)lezen, taalspelletjes spelen en uitstapjes naar de bibliotheek. De VoorleesExpress wordt in Schiedam uitgevoerd door Stichting Aanzet.

Meer informatie?

Kijk op www.stichtingaanzet.nl of neem contact op via 010-232 21 11.

Sociaal raadslieden, wat doen ze (voor u)?

Onze sociaal raadslieden zijn er voor alle inwoners in de gemeente Schiedam. Een van de taken van sociaal raadslieden is het vertalen van lastige boodschappen van de overheid en andere organisaties naar begrijpelijke taal. Ook kijken sociaal raadslieden naar de persoonlijke situatie van een cliënt. Daarnaast bieden wij hulp en ondersteuning bij sociaal juridische problematiek.

Overheidsinstanties

We helpen bijvoorbeeld met het schrijven van een klacht of een bezwaar naar een bedrijf of (overheids)instantie. Veel zaken die we tegenkomen hebben te maken met schulden, maar het kan ook gaan over: uitkeringen, arbeid, huren, scheiden, toeslagen, belasting en kwijtschelding, rechten en plichten en overige juridische zaken.

Helpen met schulden

We zien veel mensen met schulden en komen geregeld een wirwar aan stukjes inkomen en uitgaven tegen. Best vaak ontdekken we dan dat iemand een stuk(je) inkomen mist, waardoor het helemaal niet gek is dat er gaten met gaten gedicht worden en de financiële ellende zich ophoopt.

Grip op de situatie

Ook krijgen onze sociaal raadslieden vragen over echtscheidingen. Het is heel prettig om je vooraf te kunnen informeren en eventueel samen met een advocaat praktische zaken te regelen. Hierdoor zie je dat er naast alles dat geregeld moet worden, ook ruimte is voor het doormaken van het emotionele proces en het verwerken ervan. Dit zorgt dat iemand daarna weer sneller op eigen benen kan staan en weer grip heeft op de situatie. 

Meer informatie?

Schroom niet en neem eens contact met ons op. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 010-4351022 op werkdagen tussen 11:00 uur en 12:00 uur.

U kunt ons ook via whatsapp bereiken via 06-11155070 van maandag tot en met donderdag tussen 09:00 en 17:00 uur. Daarnaast kunt u ons ook altijd een e-mail sturen via: [email protected].

Daarnaast via social media:
Instagram: minters_sociaalraadslieden
Facebook: Minters Sociaal Raadslieden.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: