Voorpagina Voorwoord Het Gasthuis Millingen aan de Rijn Sociaal Team - Kansrijke Start Kindercentrum Domino Bewegen! Lekker in de frisse buitenlucht Daad Notarissen AutoMaatje - Mantelzorg webapp Kalorama Kennisloket Thuis - De wijk-GGD Bureau Sim Wegwijzer onbegrepen gedrag Bibliotheek Gelderland Zuid Bibliotheek - Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland ZZG Zorggroep Fysiotherapie Millingen- Chatten met de psycholoog Forte Welzijn Forte Welzijn Berg en Dal
in de gemeente Berg en Dal

Het Sociaal Team Berg en Dal

Heeft u vragen over zorg, hulp of ondersteuning? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Team Berg en Dal.

Bijvoorbeeld met een vraag over de opvoeding van uw kinderen. Of als u geldproblemen heeft. Maar ook als u hulp nodig heeft bij het huishouden. Of als u anderen wilt helpen.

Hoe kunt u contact opnemen met het Sociaal Team?

  • U kunt het Sociaal Team bellen via telefoonnummer 024 - 751 65 20. Van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
  • U kunt ook contact opnemen via het contactformulier op onze website www.bergendal.nl/sociaalteam.
  • Stuur een mail naar [email protected].
  • Of ga langs bij een van de inloopspreekuren. Op onze website www.bergendal.nl leest u waar en wanneer die zijn.

Ieder kind een kansrijke start

Ieder kind verdient een kansrijke start. Daarom doet onze gemeente mee aan het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. De eerste 1000 dagen van een kind zijn heel belangrijk als start voor een goede ontwikkeling. Die 1000 dagen lopen van de conceptie tot het 2e levensjaar. In die periode bieden we extra zorg.

Als dat nodig is ondersteunen we (aanstaande) ouders bij het ouderschap. We investeren in een goede start voor elk kind. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de kans krijgt op een gezond en gelukkig leven.

Risico’s

Als een kind een minder goede start maakt, kan dit een levenslang effect hebben. Dan kan het kind later als volwassene bijvoorbeeld meer moeite hebben om een opleiding te volgen of om werk te vinden. Risico’s zijn onder andere stress van ouders, vroeggeboorte, of weinig emotionele aandacht.

Samenwerken

Deskundigen in onze gemeente komen samen om situaties van ouders te bespreken. Ze kijken wie welke zorg en ondersteuning het beste kan bieden. Dat doen ze natuurlijk met toestemming van de ouders.

In onze gemeente werken onder andere deze professionals mee aan een kansrijke start: gynaecologie, kraamzorg, het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal, Forte Welzijn, GGZ, huisartsen, verloskundigen, kinderopvang, GGD (waaronder de consultatiebureaus) en de POP-poli (een samenwerking tussen psychiatrie, verloskunde en kindergeneeskunde).

Projecten

De gemeente ondersteunt onder andere deze drie projecten:

  • Nu niet zwanger. Dit programma helpt om een bewuste keuze te kunnen maken voor een zwangerschap.
  • Voorzorg. Binnen dit programma krijgen vrouwen extra begeleiding. De hulpverleners gaan op huisbezoek om ondersteuning te bieden bij de zwangerschap en om risico’s te verminderen.
  • Baby Thuis. Sommige gezinnen hebben langer ondersteuning nodig dan alleen in de kraamperiode. Baby Thuis is er voor gezinsondersteuning in het eerste jaar van het kind.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over kansrijke start? Of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal. In het artikel hiernaast leest u hoe u contact op kunt nemen met het Sociaal Team.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: