Voorpagina Voorwoord Kwadraad Het Leerhuis MBO Rijnland Hulp en ondersteuning dichtbij Hulp bij geldzaken en schulden Zorggroep Sint Maarten - Fysiotherapie Woerden Zorggroep Sint Maarten Fysio Woerden De Bibliotheek helpt Bibliotheek - Word ook vrijwilliger in de Bibliotheek Evita - Randstad Homeopaten
SAMEN

STERKER In de gemeente Woerden

STUDENTEN WERKEN SAMEN MET

zorginstelling

Studenten van mboRijnland runnen een woongroep van twaalf bewoners bij Careyn Weddesteyn in Woerden. Dankzij de inzet van de studenten Verpleegkundige en Verzorgende IG (VIG) krijgen de bewoners goede zorg, terwijl de studenten een leerplek hebben om in de praktijk te leren. Deze manier van onderwijs zorgt ervoor dat de studenten sneller zelfstandig zijn en goed kunnen reageren op uiteenlopende situaties in de praktijk.

Het gaat om zowel BOL- als BBL-studenten van mboRijnland, MBO Utrecht en hbo-studenten van verschillende leerjaren. In gemengde samenstellingen zijn de studenten 24 uur per dag aanwezig in de zorginstelling. Ze draaien om de beurt dag-, avond- en weekenddiensten.

De verantwoordelijkheid voor de zorg van de bewoners ligt helemaal bij de studenten. Uiteraard krijgen ze wel begeleiding en advies van gediplomeerde medewerkers en ouderejaars studenten. Voordat ze beginnen, krijgen ze bovendien een korte training van drieënhalve week.

Met het initiatief om studenten direct in de praktijk te laten leren, worden nieuwe ervaringen opgedaan. Deze ervaringen kunnen weer als nieuwe kennis worden gedeeld met het onderwijs én met de praktijk. Bovendien blijkt dat studenten sneller leren door te doen en te ervaren. Ze leren de hele dag in een veilige leeromgeving alle fijne kneepjes van het vak.

Daarnaast is de leerwerkplek goed voor Careyn Weddesteyn. Dankzij praktijkleren zijn de studenten na het afronden van hun studie meteen klaar voor het ‘echte’ werk en kunnen ze als gediplomeerd medewerker goede zorg en ondersteuning geven.

Het Leerhuis in Gouda

Ook in Gouda volgen studenten van mboRijnland hun studie geheel in de praktijk. Volgens de nieuwe lesmethode ‘Het Leerhuis’ krijgen twintig studenten van de opleidingen Verzorgende IG (VIG) en Verpleegkundige theorie- en praktijklessen in twee centra voor
ouderenzorg.

De eerste- en tweedejaarsstudenten starten op locaties De Hanepraij en Savelberg. Op beide locaties is een leslokaal beschikbaar waar docenten van mboRijnland theorielessen geven. Het uitgangspunt is dat het leren van studenten plaatsvindt dichtbij de bewoners, dichtbij het zorgteam en op de werkplek. Praktijkvoorbeelden staan centraal in de lessen.

De studenten lopen vier uur per dag stage en volgen vier uur per dag theorielessen in de zorginstelling. Met alle vragen die ze in de praktijk tegenkomen, gaan ze tijdens de lessen met de docent aan de slag.

Het Leerhuis is een samenwerking van mboRijnland, Zorgpartners Midden-Holland en het CIV Welzijn & Zorg.

Kijk voor meer informatie op mborijnland.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: