Voorpagina Voorwoord Kwadraad Het Leerhuis MBO Rijnland Hulp en ondersteuning dichtbij Hulp bij geldzaken en schulden Zorggroep Sint Maarten - Fysiotherapie Woerden Zorggroep Sint Maarten Fysio Woerden De Bibliotheek helpt Bibliotheek - Word ook vrijwilliger in de Bibliotheek Evita - Randstad Homeopaten
SAMEN

STERKER In de gemeente Woerden

Nooit meer

alleen

Mevrouw S. vertelt: “Als ik heel eerlijk ben, had ik dit al veel eerder moeten doen. Ik dacht altijd, ik ga hier nooit meer weg. Ik woon hier al 60 jaar, heb hier mijn kinderen gekregen en hier ga ik dood. Maar het ging lichamelijk steeds slechter met me.”

“De thuiszorg kwam me wel helpen, maar daarna vertrokken ze weer snel. Tijd voor een praatje was er meestal niet bij. Snap ik ook wel, iedereen heeft het zo druk tegenwoordig. En dan zijn de dagen toch wel lang en eenzaam. Ik kwam de deur bijna niet meer uit, omdat ik alleen niet meer durfde, bang om te vallen. Toen mijn dochter voorstelde om toch eens bij het woonzorgcentrum te gaan kijken waar ik nu woon, was ik niet bepaald enthousiast.”

“Maar ik dacht, nou vooruit, kijken kan geen kwaad. En toen ik naar binnen liep, wist ik het eigenlijk gelijk, dit wil ik wel! Ik zag allemaal bekenden die een spelletje deden, koffie dronken, gewoon gezellig. Ik dacht: als ik hier woon, ben ik nooit meer alleen!”

“Voor alle mensen die in een soortgelijke situatie zitten als ik voorheen, zou ik willen zeggen: ga gewoon eens kijken, dat kan geen kwaad. Er is van alles te doen en als je dat niet wilt, ook prima. Maar er zijn altijd mensen die naar je omkijken en ik denk dat ieder mens dat nodig heeft. Herinneringen moet je koesteren, maar geluk zit in het hier en nu.”

Nieuwsgierig geworden?

Kijk op www.zorggroepsintmaarten.nl/gaza.

Voorkomen

is beter dan genezen!

Een groot deel van de 65-plussers heeft last van een verminderde balans. Eén derde van hen valt 1 of meerdere keren per jaar. Afname in balans wordt bijna altijd veroorzaakt door meerdere factoren zoals medicijngebruik, afname van spierkracht of coördinatie, obstakels, verminderde visus etc.

Een val heeft impact op de kwaliteit van leven, mensen worden vaak onzekerder op de been en gaan gespannen bewegen uit angst voor een nieuwe val. Valpreventie-programma’s zijn erop gericht om die onzekerheid te verminderen zodat u weer ontspannen en stevig op uw benen leert staan.

De cursus ‘In Balans’ is daar een mooi voorbeeld van. Deze 10-weekse cursus is een combinatie van voorlichting, training van de beenspieren, conditie en ontspanning. Oud deelneemster Annet Bons aan het woord:

‘Ik werd onzeker bij lopen en wilde me weer stabieler voelen. Ik was gelukkig nog niet gevallen, maar zo ver wilde ik het ook niet laten komen. Ik voel me nu veel zekerder. Ik stap weer rustig de bus uit, zonder haast. En ik heb geleerd hoe ik veilig en rustig kan lopen. Daarnaast ben ik ook bewuster van risicofactoren. Een los snoer over de grond valt me direct op. Bovendien was het heel gezellig: we hielpen elkaar tijdens de les en dronken samen koffie achteraf. Met sommige oud-deelnemers heb ik nog steeds contact. We blijven samen bewegen, bijvoorbeeld in een wandelgroep of beweegactiviteiten Meer Bewegen voor Ouderen.’

Annemiek Vonk en Marije Vroomans zijn beiden geriatriefysiotherapeut en ‘In Balans’ docent, ook zij benadrukken het belang van het volgen van een valpreventiecursus juist ook als u nog nooit gevallen bent. Het is bij elke groep weer ontzettend leuk om te horen hoe enthousiast mensen zijn omdat ze zich minder onzeker voelen en weer ontspannen kunnen bewegen.

Meer informatie?

Neem eens een kijkje op www.fysiotherapie-woerden.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: