Voorpagina Voorwoord Kwadraad Het Leerhuis MBO Rijnland Hulp en ondersteuning dichtbij Hulp bij geldzaken en schulden Zorggroep Sint Maarten - Fysiotherapie Woerden Zorggroep Sint Maarten Fysio Woerden De Bibliotheek helpt Bibliotheek - Word ook vrijwilliger in de Bibliotheek Evita - Randstad Homeopaten
SAMEN

STERKER In de gemeente Woerden

Digitaal iets regelen via websites van de Overheid?

De Bibliotheek helpt

In Nederland zijn er ongeveer 4 miljoen mensen die het lastig vinden om overheidszaken te regelen via het internet. (Rijksoverheid, april 2022) Al deze mensen kunnen met hun vragen over bijvoorbeeld belastingaangifte, DigiD of het aanvragen van een uitkering terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek.   

Wilma is net verhuisd. Nu moet ze haar huursubsidie regelen, maar dat kan alleen met een DigiD. Ze heeft geen idee hoe dat moet. Ze gaat daarom langs bij het IDO in de Bibliotheek. De medewerker van de Bibliotheek helpt Wilma op internet de juiste informatie te vinden en legt uit hoe het werkt met haar DigiD. Zo kan ze het verder zelf regelen. Twee maanden later komt Wilma nog even vertellen dat het allemaal gelukt is met haar huursubsidie. Dit is slechts een greep uit de vele voorbeelden die voorbijkomen - aldus Helen Cox, informatiespecialist bij de Bibliotheek.

Voor wie is het IDO  

Helen Cox, informatiespecialist bij de Bibliotheek, vertelt dat er veel oudere mensen komen: “Ze voelen zich onthand en weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken met de digitale overheid. Wanneer je ze helpt en uitlegt hoe het werkt, zie je vaak dat ze de volgende stap wel zelf durven te zetten. Ik zie mensen echt opgelucht weer weggaan.” Het Informatiepunt is er voor alle inwoners. Mensen hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek en de hulp is gratis. 

De Bibliotheek helpt  

“Ik ben niet zo handig met de computer en al die overheidssites. Daarom ben ik zo blij dat er een plek in de buurt is waar iemand mij verder helpt. Dat geeft me een geruststellend gevoel”, aldus Wilma, bezoeker van het IDO-spreekuur.  

De medewerkers van de Bibliotheek weten de weg op het internet en gaan samen met je op zoek naar de informatie die je nodig hebt. Ze laten stap voor stap zien hoe het werkt op de computer, zodat je het in het vervolg zelf kunt regelen. Natuurlijk komt het voor dat een medewerker de vraag niet direct kan beantwoorden. Dan wordt er een afspraak ingepland tijdens het IDO-spreekuur zodat er ruimte is om dieper in te gaan op de desbetreffende vraag. 

Meer informatie?

Kom langs bij Bibliotheek Het Groene Hart, tijdens de IDO-spreekuren in één van de vestigingen:

Woerden: maandag 14:00-16:00 uur en woensdag 10:00-12:00 uur
Montfoort: woensdag 10:00 – 12:00 uur
Linschoten: woensdag 14:00-16:00 uur
Oudewater: woensdag 10:00-12:00 uur

U kunt gewoon binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig. Ook kunt u bellen naar telefoonnummer:
0348-418354, of de website bezoeken voor meer informatie:
www.bibliotheekhetgroenehart.nl.

De hulp van de Bibliotheek is gratis. U hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek om hier gebruik van te maken.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: