Voorpagina Voorwoord CJG Rijnmond Spijkenisse Medisch Centrum - Stichting Push Spijkenisse Medisch Centrum Catharina Thuis op Voorne Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta A&A Thuishulp - Ondersteuning voor mantelzorgers SBO Hellevoetsluis - Humankind Humankind Hulp nodig? Kom naar de Bibliotheek! Stichting Zuidwester - Humanitas Voorne-Putten Rozenburg Stichting Zuidwester Voorne aan Zee
in de gemeente Voorne aan Zee

Met elkaar en voor elkaar

We merken allemaal dat in de maatschappij zorg steeds schaarser wordt. Landelijk komen er meer ouderen en de beroepsbevolking neemt af. Daarom is het nodig om eigenwijs én creatief, manieren te vinden die bijdragen aan eigenwijs ouder worden. Naast kijken wat iemand nog zelf kan en welke (technologische) hulpmiddelen kunnen bijdragen, is het belangrijk te kijken wat naasten kunnen doen en waar ondersteuning van één of meer vrijwilligers nodig is. Meer aandacht voor welzijn van de cliënt leidt immers tot minder zorg. Professionele zorg kan dan worden ingezet als het echt niet anders kan. Zorg toegankelijk en betaalbaar houden, kan alleen als we het SAMEN doen. Met elkaar en voor elkaar.

Anja, vrijwilliger:

“Ik ben Anja en ik ben al jaren vrijwilliger. De extra persoonlijke aandacht en ondersteuning die ik een cliënt kan geven, zorgen ervoor dat de cliënt zich prettiger voelt. Als vrijwilliger doe ik waardevolle ervaringen op, breid ik mijn kennissenkring en mijn sociale contacten uit en ervaar ik hoe fijn het is om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik merk dat wat ik doe erg gewaardeerd wordt door cliënten, maar ook door medewerkers. En het is dicht bij huis, dus voor mij goed te combineren met het oppassen op mijn kleinkinderen”, vertelt Anja.

“Het is fijn dat ik kan doen wat bij mij past. Ik vind het leuk om te koken en kook daarom op een woongroep en ondersteun bij de maaltijd.

Het is mooi om te zien hoe iedereen geniet van wat ik klaarmaak. Ik probeer er altijd een feestje van te maken. En na de maaltijd is het gezellig om nog even een praatje te maken. Ik ken ook iemand die elke week een oudere voorleest en mijn buurvrouw is maatje voor iemand met dementie. Ik vind het leuk om nieuwe vrijwillige collega’s te verwelkomen! Zo kunnen we af en toe ook als vrijwilligers een keer gezellig koffie drinken”, sluit Anja af.

Vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger kunt u kiezen uit bijvoorbeeld het doen van een activiteit of het bieden van ondersteuning aan iemand.

Ook bijdragen aan een groepsactiviteit of een wandel- of fietstocht behoort tot de mogelijkheden. Ook als u slechts beperkt de tijd hebt, is het wel mogelijk een grote bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door u aan te melden als brandvrijwilliger. U bent dan oproepbaar om te helpen ontruimen in geval van brand. Heeft u zelf creatieve ideeën om iemand te ondersteunen? Word dan vrijwilliger en maakt het verschil!

Meer informatie?

Kijk eens op: www.catharina.nl of bel naar (0181) 412 555.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: