Voorpagina Voorwoord CJG Rijnmond Spijkenisse Medisch Centrum - Stichting Push Spijkenisse Medisch Centrum Catharina Thuis op Voorne Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta A&A Thuishulp - Ondersteuning voor mantelzorgers SBO Hellevoetsluis - Humankind Humankind Hulp nodig? Kom naar de Bibliotheek! Stichting Zuidwester - Humanitas Voorne-Putten Rozenburg Stichting Zuidwester Voorne aan Zee
in de gemeente Voorne aan Zee

Een veilige haven voor mensen met NAH of lichamelijke beperkingen

Wanneer je hersenletsel oploopt, kan dat je leven volledig veranderen. Je moet een nieuwe start maken en om leren gaan met de dingen die niet meer (makkelijk) gaan. Ook moet je een manier vinden om je dag op een zinvolle manier te besteden. Bij activiteitencentrum DoorgaanZ in Spijkenisse helpen ze daarbij. Het is een veilige haven, waar je in contact komt met lotgenoten en waar je écht jezelf kunt zijn.

Bij DoorgaanZ kun je écht jezelf zijn

“Bij DoorgaanZ proberen wij de mensen vooral een veilige haven te bieden”, vertelt Wendy Mirer, begeleider bij DoorgaanZ. “Wij zijn een locatie waar je jezelf kunt zijn, fouten mag maken en in contact kunt komen met lotgenoten. We zijn erop gericht dat mensen weer wat meer eigenwaarde krijgen en zelfverzekerder worden. Door regelmaat te bieden en leuke activiteiten te doen, ervaren cliënten plezier en houvast. Ons aanbod is ruim en altijd afgestemd op de deelnemer. Zo kun je onder andere aan yoga doen, zwemmen, deelnemen aan een kookgroep, activiteiten doen op de computer of meedoen aan creatieve activiteiten. Daarnaast bieden we ook thuisbegeleiding, naschoolse activiteiten, logeermogelijkheden en dagbesteding aan via Eigenz.”

Voor wie?

DoorgaanZ is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of lichamelijke beperkingen van 18 jaar of ouder. De deelnemers komen uit Nissewaard of Voorne aan Zee. De activiteiten en ondersteuning wordt betaald vanuit een Wmo-beschikking. Deze is aan te vragen via de gemeente. Deze ondersteuning kan ook gefinancierd worden vanuit de Wet Langdurige Zorg. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

De onmisbare rol van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Hoe zou Nederland functioneren zonder de inzet van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties? Vrijwilligers zetten zich op diverse terreinen in en bieden ondersteuning waar nodig. Nederland kan niet meer zonder hen! Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties worden vaak als vanzelfsprekend ervaren, maar zo vanzelfsprekend is het bestaan echter niet.

Financiële druk en uitdagingen

Ook vrijwilligersorganisaties hebben last van inflatie, stijgende energielasten en loonkosten van beroepskrachten die hier en daar nodig zijn. Dit betekent dat de vrijwilligersorganisaties zeer kritisch moeten kijken naar de uitgaven maar ook zeker naar de inkomsten. De inkomsten van deze instellingen komen meestal uit subsidies van gemeenten voor geleverde diensten, giften, sponsoring van goede doelen en/of loterijen.

Subsidieversterking en Samenwerking met Sponsors

Om de inkomsten te verhogen is een verhoging van de subsidies een voor de hand liggende optie. In veel gemeenten is het gesprek hierover al begonnen, hoewel subsidieverstrekkers niet staan te springen om hierin mee te gaan. Ook nieuwe sponsoren worden gezocht. Zo is Humanitas onlangs een samenwerking aangegaan met een groot biermerk. Het biermerk wil hiermee Humanitas steunen en ook het werk van de vrijwilligers meer onder de aandacht te brengen. Ook rapper Dio is hierbij betrokken om het via zijn socialmedia sites te promoten.

Financieel gezond

Het is van belang dat de financiële positie van Humanitas goed bewaakt wordt. Daarom heeft ieder van de 78 afdelingen van Humanitas een penningmeester. In Voorne Putten Rozenburg zoeken we nog een penningmeester!

Meer informatie?

Wilt u het bestuur van deze afdeling weer compleet maken als penningmeester en meehelpen Humanitas financieel gezond te houden, neem dan contact op via [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: