Voorpagina Voorwoord Uithoorn voor Elkaar Uithoorn voor Elkaar: Welzijn voor alle inwoners Meedoen Jeugd, sport en beweging Hulp bij je geldzaken Per Mens - Wijzer aan de Amstel Wijzer aan de Amstel Notariskantoor Akkermans | Meuleman - De Regenboog Groep Notariskantoor Akkermans | Meuleman AM match AM match Uithoorn Team Sportservice - MOB Kinderpraktijk Uithoorn
in de gemeente Uithoorn

“We zijn bijna elke dag te vinden op straat”

“Als straathoekwerkers (Streetcornerwork) zijn wij herkenbare gezichten op straat”, vertelt Marwan Fennich, staathoekwerker bij Welzijnsorganisatie perMens.

“We zijn bijna elke dag tot in de late avonduren te vinden op straat, daar waar jongeren zich bevinden. We bouwen een vertrouwensband met deze jongeren op en zorgen dat we vaak te zien zijn. We praten over wat speelt in hun leven. Op deze manier kunnen we passende begeleiding bieden indien nodig en gewenst. Door middel van onze hulp- en dienstverlening streven we ernaar om deze jongeren te laten participeren in de maatschappij. We geloven sterk in het bieden van de nodige ondersteuning, zodat zij kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen en succesvol te worden.”

Het team in Uithoorn bestaat van twee straathoekwerkers en twee jongerenwerkers en vanaf september komt hier nog een meidenstraathoekwerker bij. Zij zal zich voornamelijk gaan focussen op de meiden in Uithoorn.  

“Als straathoekwerkers zijn wij niet alleen met de jongeren in gesprek op straat”, gaat Marwan verder, “maar bieden we ook hulp en dienstverlening aan jongeren tussen de 13 en 27 jaar oud. Onze ondersteuning strekt zich uit tot verschillende leefgebieden, waaronder justitie, financiën, werk, opleiding en meer.”

“Daarnaast bieden wij ook jongerenwerk aan in de wijk Europarei, zo organiseren onze jongerenwerkers vier keer per week activiteiten voor de jongeren uit deze wijk. Jongeren- en straathoekwerkers vullen elkaar aan. Beide zetten zij zich in voor een veilig en goed leefklimaat in buurten. Dit doen zij door (groepen) jongeren actief te benaderen, hun vertrouwen te winnen en zinvolle alternatieven te bieden tegen overlast, naast ondersteuning bij en toeleiding naar de juiste hulpverlening. Logisch dat zij ook intensief met alle partners in Uithoorn samenwerken. Op zondagen is er bijvoorbeeld een zaalvoetbalactiviteit voor de jongeren tot 16 jaar vanaf 19:00 tot 20:30 en vanaf 20:30 tot 22:00 voor onze 16+ doelgroep. Elke week is het volle bak en genieten de jongeren van het sporten in de Scheg”, sluit Marwan af.

Meer informatie?

Wij staan altijd open voor een gesprek. Kom gerust langs bij ons kantoor aan de Coudenhoveflat 1a in Uithoorn. Verdere infomatie kun je vinden op www.permens.nl.

Leren en Groeien:
De Internationale Taalklas 

Stel je eens voor dat je in een vreemd land terechtkomt, waar je de taal niet begrijpt en de gesprekken om je heen als onbekende klanken klinken. Misschien kom je uit een gebied dat geteisterd wordt door oorlog, of misschien volg je gewoon je ouders die hier al werken. De Internationale Taalklas (ITK) in Uithoorn is een plek waar kinderen tussen de 6-12 jaar de Nederlandse taal kunnen leren.

Coördinator Marian Leslie-Miller vertelt vol trots over ITK Uithoorn, gevestigd in basisschool De Springschans, waar kinderen uit alle hoeken van de wereld worden verwelkomd. “Het is een voorrecht om deze kinderen te mogen begeleiden. Wat vooral fascinerend is om te zien, is de snelle transformatie die de kinderen doormaken. Vaak beginnen ze zonder kennis van het Nederlands, maar binnen 40 weken kunnen ze al meedoen in onze samenleving”

“Deze kinderen hebben vaak al een leven vol uitdagingen achter de rug. Ze komen uit andere landen en hebben soms te maken gehad met geweld en dragen traumatische ervaringen met zich mee. Daarnaast moeten ze zich aanpassen aan een nieuwe omgeving, een andere cultuur absorberen en een vreemde taal leren. Dit vraagt ongelofelijke moed en doorzettingsvermogen.”

“Het is mooi om deze kinderen te zien opbloeien en ze te zien ontwikkelen. Dankzij intensief onderwijs krijgen ze de nodige kennis en vaardigheden om succesvol door te stromen naar het regulier onderwijs. Hun groeiend zelfvertrouwen opent nieuwe wegen voor communicatie en leren. Het is waardevol om een bijdrage te mogen leveren aan hun toekomst”, besluit Marian met een gevoel van voldoening.

Meer informatie?

Kijk op itk-uithoorn.nl of of klik hier voor vacatures.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: