Voorpagina Voorwoord Uithoorn voor Elkaar Uithoorn voor Elkaar: Welzijn voor alle inwoners Meedoen Jeugd, sport en beweging Hulp bij je geldzaken Per Mens - Wijzer aan de Amstel Wijzer aan de Amstel Notariskantoor Akkermans | Meuleman - De Regenboog Groep Notariskantoor Akkermans | Meuleman AM match AM match Uithoorn Team Sportservice - MOB Kinderpraktijk Uithoorn
in de gemeente Uithoorn

Regie houden over uw leven: Alles wat u moet weten over het levenstestament

80% van de Nederlanders kent inmiddels de term levenstestament. Maar weet u ook wat het precies betekent? Een levenstestament is iets anders dan een testament. Het levenstestament werkt namelijk bij leven en een testament treedt pas in werking wanneer u bent overleden.

Een levenstestament

Een levenstestament is een notariële volmacht waarin u een vertrouwenspersoon aanwijst die namens u mag handelen in een situatie waarbij u - om wat voor reden dan ook - zelf niet meer in staat bent uw eigen beslissingen te nemen. Een levenstestament bestaat meestal uit twee volmachten: één voor uw financiële en zakelijke belangen en één voor uw medische zaken en persoonlijke belangen.

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon die u aanwijst kan uw partner of een kind zijn. Het mag ook iemand anders zijn. Ook kunt u een opvolger aanwijzen voor uw vertrouwenspersoon. In alle gevallen staat voorop dat u álle vertrouwen heeft in de aan te wijzen persoon. In een gesprek samen met de notaris kunt u verder bepalen hoe u uw levenstestament wilt inrichten.

In voorkomende gevallen wordt ook vastgelegd wie er toezicht houdt op uw vertrouwenspersoon of in welke situaties de vertrouwenspersoon met anderen moet overleggen.

Schenkingen

Ook worden uw wensen op het gebied van het doen van schenkingen met u besproken, zodat u goed vastlegt hoe hiermee omgegaan moet worden, als u dit zelf niet meer kunt beslissen. Uw notaris vertelt u hier graag meer over.

Meer informatie?

Wilt u vooraf meer lezen over dit onderwerp, neemt u dan een kijkje op de website www.notaris.nl/levenstestament.

Notaris mr Marlies E.A.C. Akkermans, verbonden aan Akkermans|Meuleman notariskantoor te Uithoorn: [email protected]


Onder de Pannen: samen sterk tegen Woningnood

Onder de Pannen is een project dat middels hospitaverhuur huisvesting biedt aan stads-of dorpsgenoten in de regio Amstelland die door omstandigheden als scheiding, faillissement, baanverlies hun woning/kamer (dreigen) te verliezen.

Tom, een gepensioneerde wiskundeleraar, raakte zijn woning kwijt na zijn scheiding. Hij huurde vorig jaar een kamer bij Vincent. We kijken met hen terug naar hun ervaringen met het project.

Fotograaf: Catharina Gerritsen

Tom: Door mijn scheiding waren wij genoodzaakt ons koophuis te verkopen vanwege mijn inkomen kwam ik alleen in aanmerking voor een vrije sector woning. Maar met de krapte op de huidige woningmarkt, is dat niet zo snel geregeld en was ik bang dat ik op straat zou belanden. Ik zag in de stad een poster van Onder de Pannen hangen en ik dacht: waarom niet? Ik heb me aangemeld en zo kwam ik bij Vincent terecht.“
Vincent: “ Ik was al langer op zoek naar wat financiële ondersteuning voor mijn hoge particuliere huur en lasten. Via mijn werk kwam ik in aanraking met het project Onder de Pannen. Het project is echt een win-win voor huurder en verhuurder.”

Voorwaarden project

Tom: “Ik heb echt een fijne tijd gehad bij Vincent, en heb daardoor ook echt de rust en ruimte gehad om te zoeken naar een plek voor mezelf. En die heb ik inmiddels  gevonden! Met Vincent heb ik nog steeds contact.”

Vincent geeft aan dat er duidelijk uitleg was over hetgeen je kon verwachten: Onder de Pannen staat garant voor de huur en er is begeleiding voor de huurder in de zoektocht naar vervolgplek. Vincent: "Je kan van tevoren jouw voorkeuren, wensen en gebruiken doorgeven voor het matchingsproces. Dat doet de huurder ook. We hebben elkaar een paar keer ontmoet met een projectmedewerker. Pas als je beiden enthousiast bent, ga je verder in het traject. En worden huisregels afgesproken en een tijdelijk  huurcontract getekend"

Vincent is momenteel druk als mantelzorger, maar sluit niet uit weer te gaan verhuren via Onder de Pannen. “Ik kan het echt iedereen aanraden, want naast een financieel extraatje, was het een leuke ervaring.” 

Meer informatie?

Kijk op www.onderdepannen.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: