Voorpagina Voorwoord Uithoorn voor Elkaar Uithoorn voor Elkaar: Welzijn voor alle inwoners Meedoen Jeugd, sport en beweging Hulp bij je geldzaken Per Mens - Wijzer aan de Amstel Wijzer aan de Amstel Notariskantoor Akkermans | Meuleman - De Regenboog Groep Notariskantoor Akkermans | Meuleman AM match AM match Uithoorn Team Sportservice - MOB Kinderpraktijk Uithoorn
in de gemeente Uithoorn

Sporten en bewegen voor mensen met een beperking

Je sport veel en hebt een uitgebreid sociaal leven. Onverwacht krijg je een hersenbloeding, waardoor je halfzijdig verlamd raakt. Lopen en sporten, dat wat voorheen zó zelfsprekend was, gaat niet meer zomaar. Het overkwam Pieter, lid van Atletiek Klub Uithoorn. Een beperking hoeft je niet tegen te houden om te kunnen sporten.

Atletiek Klub Uithoorn heeft een actieve club framerunners die iedere week fanatiek rondjes rennen op de atletiekbaan. Ieder op zijn eigen niveau. De een doet een paar rondjes, de ander traint voor de dam tot dam loop, zoals Pieter. Ook steeds meer jeugd weet de weg naar de atletiekclub te vinden. Dankzij goed materiaal en fantastische vrijwilligers is dit mogelijk. De racerunner, een soort driewielloopfiets, maakt het verschil.

Sporthulpmiddel lenen

Inwoners van Uithoorn met een fysieke beperking, kunnen vanaf nu vier maanden lang kosteloos een sporthulpmiddel lenen via de Uniek Sporten Uitleenservice. In de uitleenpool zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar, te weten de allround sportrolstoel, court sportrolstoel, ligbike, aankoppelbare handbike en framerunner.  

Uit onderzoek blijkt dat sporten en bewegen voor mensen met een beperking, bijdraagt aan zelfstandigheid, een groter zelfvertrouwen, meer ontspanning, minder gezondheidsproblemen en meer kwaliteit van leven. De trainers en vrijwilligers van AKU beamen dit en zien hun leden iedere week met een grote glimlach op de baan verschijnen. Ook wethouder Sport Jan Hazen steunt het initiatief van harte en hoopt nog meer inwoners uit de gemeente Uithoorn te enthousiasmeren.

Meer informatie?

Kijk eens op www.unieksporten.nl/uitleen of neem contact op met Nikki Hakkesteegt via [email protected] of via 088 - 203 73 81.

Persoonsgerichte zorg

In de zorgsector zijn er personen die door hun toewijding en vaardigheden een onmisbare rol spelen in het leven van hun cliënten. Eén van deze bijzondere mensen is Miranda Beerthuizen, een verpleegkundige werkzaam bij MOB in Amstelveen en omstreken. Hieronder vindt u het verhaal van Miranda, een reis van het docentschap naar een waardevolle rol in de wijkverpleging.

“Acht jaar geleden begon ik een opleiding als docent geschiedenis en later volgde ik een opleiding aan de PABO. Met name de didactische vaardigheden hadden mijn interesse, alleen in de praktijk ervaarde ik dat de theorie en praktijk van het onderwijs niet goed aansloten. Ik besloot te stoppen met de opleiding(en) in het onderwijs en mij te gaan richten op de zorgsector. Inmiddels ben ik verpleegkundige, maar uitgeleerd ben ik nog niet! In het najaar begin ik aan de opleiding wondverpleegkunde aan de Erasmus Universiteit,” vertelt Miranda.

“Ik werk in de wijkverpleging en vind informatie overbrengen aan cliënten van grote waarde, zeker als dit van belang is voor de gezondheid van de cliënt! Hierbij houd ik rekening met de overtuigingen van de cliënten en baseer ik mij op de feiten. Vaak komen de vragen, nadat ze bij hun arts zijn geweest. Het is dan prettig om ze thuis in een vertrouwde omgeving (opnieuw) te informeren over hun gezondheid of medicijnen. Hierdoor zeggen cliënten weleens: ‘voor mij ben je net de dokter,’” vervolgd Miranda.

“Het leukste van mijn werk vind ik dat je van alles tegenkomt achter de voordeur! Geen dag is hetzelfde. Ik ben de hele dag bezig met mensen en maak een onderdeel uit van hun leven. Dit vind ik erg bijzonder, je bouwt samen een vertrouwensband op. Daarnaast vind ik het uiteraard fijn om een bijdrage te leveren aan de goede gezondheid van mensen,” sluit Miranda af.

Meer informatie?

Kijk eens op www.mob.nu

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: