Voorpagina Voorwoord Uithoorn voor Elkaar Uithoorn voor Elkaar: Welzijn voor alle inwoners Meedoen Jeugd, sport en beweging Hulp bij je geldzaken Per Mens - Wijzer aan de Amstel Wijzer aan de Amstel Notariskantoor Akkermans | Meuleman - De Regenboog Groep Notariskantoor Akkermans | Meuleman AM match AM match Uithoorn Team Sportservice - MOB Kinderpraktijk Uithoorn
in de gemeente Uithoorn

Meedoen

Uithoorn voor Elkaar wil graag dat het (weer) goed met u gaat. U kunt er terecht met al uw vragen over uw welzijn. Uithoorn voor Elkaar biedt informatie, hulp en ondersteuning. Daarnaast zijn er veel activiteiten in en om de wijkcentra, voor verschillende leeftijden.

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens problemen of een moeilijke periode in het leven. Vaak kun je die zelf oplossen, maar soms heb je hulp van anderen nodig. Aankloppen bij vrienden, familie of bekenden is niet altijd makkelijk. Soms is het fijn om problemen met een buitenstaander te bespreken en samen te zoeken naar oplossingen. Maatschappelijk werk helpt bij vragen over relaties, huisvesting, inkomen, werk, scheiding en opvoeding. De maatschappelijk werker kent de regelingen en denkt mee welke stappen je moet zetten.

Ook organiseert Maatschappelijk werk groepstrainingen, zoals ‘Samen door de tropenjaren’, ‘Assertiviteit ’of ‘Omgaan met kinderen bij echtscheiding.’

Welzijn op Recept

Inwoners die last hebben van lichamelijke klachten, somberheid, stress of angstklachten kunnen baat hebben bij Welzijn op Recept. Samen met een welzijnscoach kiest de inwoner een passende activiteit. Denk aan samen wandelen, vrijwilligerswerk, een cursus of een club. Op die manier zien mensen het leven weer wat zonniger in.

Activeer jezelf

Inwoners die een tijdje uit het arbeidsleven zijn en weer mee willen doen, kunnen een beroep doen op ‘Activeer jezelf’. Samen met de activeringscoach onderzoek je waar je goed in bent en blij van wordt. Denk aan vrijwilligerswerk doen of deelnemen aan een activiteit.

Vrijwilligerswerk

Uithoorn voor Elkaar beschikt over een vrijwilligerscentrale: het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Het Steunpunt heeft een online vacaturebank. In Uithoorn en De Kwakel is veel leuk vrijwilligerswerk te doen! Inwoners die zich in willen zetten voor de maatschappij kunnen zo direct in contact komen met organisaties die een vacature hebben. Denk aan een taalvrijwilliger of helpen op een zorgboerderij. De inwoner kan ook een persoonlijk gesprek aanvragen met de coördinator om wensen, interesses en mogelijkheden te bespreken. Met een uurtje inzet per week kun je al een groot verschil maken!

Ook organiseert Uithoorn voor Elkaar boeiende workshops en trainingen, zoals gesprekstechnieken, grenzen bewaken of gebruik van sociale media.

Vrijwilligersmarkt

Op 10 oktober a.s. van 19.00 tot 21.00 uur organiseert Uithoorn voor Elkaar, in samenwerking met de gemeente, een vrijwilligersmarkt. Inwoners kunnen vrijblijvend binnenlopen en in gesprek gaan met 30 organisaties, om zich te oriënteren op vrijwilligerswerk in de regio.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn mensen die langere tijd intensief zorgen voor iemand met een beperking of chronische ziekte. Uithoorn voor Elkaar helpt met informatie over regelingen, denkt mee, biedt een luisterend oor, zet een vrijwilliger in en organiseert lotgenotengroepen. De mantelzorger komt dan even op adem.Ouderenadvies

Als u ouder wordt, kan dat tot nieuwe vragen leiden. Kunt u zelfstandig blijven wonen? Heeft u voldoende bezigheden en sociale contacten? Wat zijn de mogelijkheden als u geen auto meer rijdt? De ouderenadviseurs geven gratis informatie, advies en ondersteuning aan zelfstandig wonende ouderen (70+) in Uithoorn en De Kwakel. Zodat u zo prettig mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en actief mee kunt blijven doen. Ook kan Uithoorn voor Elkaar u helpen bij persoonsalarmering.

ANWB AutoMaatje

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ook zij mee (blijven) doen in het sociale en maatschappelijke leven.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Inwoners die te maken hebben met een chronische ziekte of een beperking hebben soms behoefte aan extra ondersteuning. Uithoorn voor Elkaar biedt deze ondersteuning en werkt nauw samen met lokale en regionale partners. Dit is altijd gratis, zonder eigen bijdrage en er is geen verwijzing nodig.

Activiteiten in en om de wijkcentra

Uithoorn voor Elkaar organiseert veel activiteiten, samen met inwoners en vrijwilligers. Ons gezamenlijke doel is dat inwoners contact met elkaar hebben, zich lichamelijk en geestelijk gezond en fit voelen en plezier, vertrouwen en veiligheid ervaren. In wijkcentrum Bilderdijkhof is elke dag van alles te doen en ook in buurtkamer De Kuyper zijn volop activiteiten voor verschillende leeftijden. Maar ook in de wijk en op andere locaties komt u Uithoorn voor Elkaar tegen, bijvoorbeeld bij de Rommelroute, de Lichtjesloop, op de basisscholen, in De Scheg en ’t Buurtnest. Heeft u zelf een leuk idee voor uw buurt of dorp? Uithoorn voor Elkaar denkt graag met u mee!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: