Voorpagina Voorwoord Vista College Vrijwilligers in het zonnetje Apetito Sittard-Geleen Sam& voor alle kinderen Het Wetshuys advocaten mediators Iedereen moet mee kunnen doen Zo Wonen Samen sterk tegen eenzaamheid 046 Thuiszorg Laat geen geld liggen! vervolg... Laat geen geld liggen! Mobiliteitswereld Sittard Zorg wordt beter door samen te werken Wonen Limburg Nobama Care - ZOwonen Nobama Care Hulp bij verslaving Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid Gilde opleidingen in Sittard-Geleen Gilde opleidingen Frenken van Moers & Heerings notarissen - E-health Frenken van Moers & Heerings notarissen Digitaal vaardiger De Domijnen
in de gemeente Sittard-Geleen

Tirza Houben

Samad Benamrane (links) en Jan Smitsmans (rechts)

Zorg wordt beter door samen te werken en vooruit te kijken

Tirza Houben van woningcorporatie Wonen Limburg is erg enthousiast over de samenwerking tussen haar organisatie en zorgorganisatie SGL. Volgens haar hebben ze hetzelfde DNA, waardoor de samenwerking zo goed verloopt. Beide organisaties zijn ervan overtuigd dat de zorg nog beter wordt door samen te werken en vooruit te kijken.

Wonen en zorg

Tirza: “SGL huurt huizen van Wonen Limburg. Samen zijn we verantwoordelijk voor de woonlocatie op de Jos Klijnenlaan in Geleen.

Het doel is om bewoners (mensen met niet aangeboren hersenletsel) een thuis te bieden en na te denken over hoe wonen gecombineerd kan worden met de juiste zorg en begeleiding. De locatie biedt bewoners een afgeschermde woonomgeving in een bubbel van veiligheid door aanwezigheid van zorg/begeleiding, maar ook de mogelijkheid om in een reguliere omgeving te wonen. Wonen Limburg is niet alleen verhuurder, maar ook partner.”

Jos Klijnenlaan in Geleen

Samad Benamrane, 33 jaar, werkt als begeleider wonen bij SGL, voornamelijk op de locatie Jos Klijnenlaan. Hij begon als activiteitenbegeleider na zijn stage bij SGL en bleef hier werken. 

Een van zijn cliënten is Jan Smitsmans, 67 jaar oud. Hij kreeg 23 jaar geleden een ongeluk met de auto. Hierdoor kon hij niet meer zelfstandig wonen. Eerst woonde hij bij een andere organisatie in Hoensbroek, maar daar was het een puinhoop, aldus Jan. Gelukkig kon hij in 2017 bij SGL aan de Jos Klijnenlaan terecht en werd hij goed opgevangen.

Op dit moment wonen er 29 mensen van SGL op de locatie van Jos Klijnenlaan, verdeeld over de flat. 

Jan uit zijn tevredenheid. Hij vindt het er erg goed en rustig. Hij kan boodschappen doen met begeleiding en wandelen in het bos. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd, waarvan hij vooral de optredens en gezamenlijke drankjes erg leuk vindt. Jan is ook blij met zijn begeleider Samad, die zijn werk goed doet.

Wonen waar ze zich veilig en thuis voelen

Samad geeft aan: “Ik vind het fijn om op deze locatie te werken, omdat de cliënten niet het gevoel hebben in een instelling te zitten. Ze wonen in een gewone flat in de wijk, waardoor ze zich niet buitengesloten voelen. En waar de voordeur niet gemarkeerd is met een bordje van SGL. De cliënten maken deel uit van de samenleving en dat voelt fijn voor hen. Hierdoor krijgen ze zorg en begeleiding waar nodig, maar ervaren ze toch de vrijheid om zelfstandig te leven.

Iedere cliënt heeft hier een eigen appartement en woont zelfstandig. Als ze dat willen, kunnen ze deelnemen aan groepsactiviteiten zoals ontbijt, lunch en diner. Het is volledig aan de cliënt zelf om te beslissen of ze hieraan deelneemt.

Sommige cliënten kiezen ervoor om zelf te koken, terwijl anderen liever samen met de groep eten en genieten van de gezelligheid.”

Dankzij de uitstekende begeleiding van Samad en zijn collega’s, in combinatie met de samenwerking tussen SGL en Wonen Limburg, zijn de cliënten in staat om te genieten van hun eigen regie en zo zelfstandig mogelijk te leven.

Voor meer informatie kijk op:

www.wonenlimburg.nl
www.SGL-zorg.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: