Voorpagina Voorwoord Stichting Welzijn Midden-Delfland Midden-Delfland Kerngezond - Wmo - Mantelzorg Apetito Het Maatschappelijk Team - Kenniscentrum Kind en Scheiding - Jeugdgezondheidszorg - The Base Kleiner budget? - Team Schuldhulpverlening Van Stenis Notarishuis Vrijwilligers staan voor u klaar, wilt u ook uw steentje bijdragen? Pieter van Foreest Stichting Welzijn Midden-Delfland - Boerderij Weidelicht Gamen: wanneer is veel té veel? Bij Ons Zorginstelling - Informatiecentrum Dementie Bij Ons Zorg Wat je moet weten over een burn-out
in de gemeente Midden-Delfland

Midden-Delfland Kerngezond!

Gezond en actief genieten van het leven in ons Midden-Delfland, dat willen we allemaal. Van opgroeien in een rookvrije omgeving tot meer bewegen en actief ouder worden. Maar soms is het best lastig om goede keuzes te maken, bewust om te gaan met alcohol of om voor gezonde voeding te kiezen. En wat als u niet helemaal lekker in uw vel zit? Midden-Delfland Kerngezond laat u ervaren dat het maken van gezonde(re) keuzes best makkelijk kan zijn.

Website

Op de website www.middendelfland.nl/kerngezond vindt u allerlei handige tips om uw leefstijl een beetje aan te passen. Zo kunt u zo lang mogelijk gezond en actief blijven. Het zijn vaak kleine veranderingen die al een groot effect kunnen hebben.

Thema’s

Midden-Delfland Kerngezond richt zich op 5 thema’s:

  • Rookvrij opgroeien
  • Verantwoord alcoholgebruik
  • Gezonde voeding
  • Meer bewegen
  • Mentale gezondheid

Initiatief aanmelden

Heeft u zelf een goed idee dat u wilt delen met de mensen om u heen of heeft u een activiteit waarbij inwoners aan kunnen sluiten? Laat het ons weten. Wij vermelden uw idee of initiatief op de website. Meld het ons via [email protected].

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wij helpen u om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Lukt het niet meer om alles zelfstandig te organiseren in en om het huis? Heeft u thuis hulp nodig, maar heeft u geen familie of vrienden om u te helpen? Dan kunt u bij de gemeente hulp aanvragen via de Wmo. De gemeente zoekt dan samen met u naar een oplossing.

Wij bieden hulp op maat (maatwerkvoorzieningen). Voorbeelden van persoonlijke diensten en middelen zijn een scootmobiel, dagbesteding of huishoudelijke hulp. Voor een maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage.

Tips

Voordat u bij de gemeente komt met uw hulpvraag, is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u en uw woning zijn? Kijk dan eens op de volgende websites:

Zoekt u een specifiek hulpmiddel? Neem dan een kijkje op een website over hulpmiddelen.

Wmo aanvragen

U vraagt hulp en ondersteuning via de gemeente aan via een Wmo-melding. U krijgt een uitnodiging voor een gesprek. Dit noemen wij het keukentafelgesprek, want meestal komt onze klantmanager bij u thuis.

De klantmanager bekijkt met u welke zorg bij uw hulpvraag past. De klantmanager stelt daarna een plan op (ondersteuningsplan). Hiermee vraagt u uw zorg aan. Het kan soms 8 weken of langer duren voordat u het plan krijgt. Dat komt omdat de klantmanager veel voor u uitzoekt. Soms vragen wij bijvoorbeeld ook een specialist of arts om advies. Ook onderzoeken wij algemene voorzieningen.

Meer informatie

Twijfelt u of u een aanvraag kunt doen voor hulp vanuit de Wmo? Neemt u dan contact op met onze klantmanagers Wmo.
Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer
015 - 380 41 11 of via het mailadres [email protected].


Mantelzorgers zijn onmisbaar

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving van Midden-Delfland. Mantelzorgers zijn geen professionals en ook geen vrijwilligers. Zij geven zorg, omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Het gaat bijvoorbeeld om een ouder, partner, familielid, vriend of goede buur. De zorg/ hulp kan in allerlei vormen voorkomen.

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers zien zichzelf vaak niet als mantelzorgers. Het is voor hen vanzelfsprekend. “Dat doe je toch gewoon”, is een veel gehoorde uitdrukking. Gemeente Midden-Delfland vindt het belangrijk dat mantelzorgers erkenning krijgen voor alle inspanningen die zij leveren. Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) ontvangen alle mantelzorgers, die ingeschreven zijn bij Mantelzorg Midden-Delfland, de mantelzorgwaardering. Bent u ook mantelzorger en wilt u in aanmerking komen voor de waardering? Meld u dan aan bij SWMD via www.mantelzorgmiddendelfland.nl.

Ondersteuning van mantelzorgers

Mantelzorgers hebben soms zelf ook ondersteuning nodig. Even een beetje tijd voor jezelf of bij iemand terecht kunnen met je vragen.

Mantelzorgers van alle leeftijden, dus ook kinderen die mantelzorger zijn voor bijvoorbeeld een familielid, kunnen terecht bij Mantelzorg Midden-Delfland www.mantelzorgmiddendelfland.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: