Voorpagina Voorwoord Stichting Welzijn Midden-Delfland Midden-Delfland Kerngezond - Wmo - Mantelzorg Apetito Het Maatschappelijk Team - Kenniscentrum Kind en Scheiding - Jeugdgezondheidszorg - The Base Kleiner budget? - Team Schuldhulpverlening Van Stenis Notarishuis Vrijwilligers staan voor u klaar, wilt u ook uw steentje bijdragen? Pieter van Foreest Stichting Welzijn Midden-Delfland - Boerderij Weidelicht Gamen: wanneer is veel té veel? Bij Ons Zorginstelling - Informatiecentrum Dementie Bij Ons Zorg Wat je moet weten over een burn-out
in de gemeente Midden-Delfland

Het Maatschappelijk Team

Het Maatschappelijk Team is het gemeentelijke team van zorgprofessionals waarbij u terecht kunt met alle soorten vragen over de zorg voor kinderen én volwassenen. Zij hebben kennis en ervaring op het gebied van de opvoeding van kinderen, omgaan met een beperking, de inzet van gespecialiseerde zorg en geestelijke gezondheidszorg.

Wat kan het Maatschappelijk Team voor u betekenen?

  • Adviseren bij opvoedingsvragen en waar nodig thuis hulp bieden.
  • Heeft u het vermoeden dat uw kind een ontwikkelingsprobleem of verstandelijke beperking heeft? Het Maatschappelijk Team denkt met u mee en kan uw kind doorverwijzen.
  • Jongeren helpen bij het creëren van een toekomstperspectief, als het thuis, op school of op werk niet zo loopt als gewenst.
  • Communicatie tussen ouders en/of kinderen verbeteren.
  • Hulp aan ouders en kinderen in scheidingssituaties.
  • Antwoord op vragen over (kinder-)mishandeling en samenwerken met u aan een oplossing.
  • Leerplicht; leerplicht is bedoeld om jongeren op school te houden tot ze genoeg opleiding hebben om een baan te vinden.
  • Bemoeizorg; maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving die zelf geen hulp zoekt? Neemt u dan ook contact op met het Maatschappelijk Team.Het kan bijvoorbeeld gaan om: psychiatrie, verslaving, sociaal isolement, of overlast.

Het Maatschappelijke Team kijkt mee, denkt mee en ondersteunt waar nodig.

Aandacht voor jongeren

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en woon je in de gemeente Midden-Delfland? Heb je geen werk en volg je geen opleiding? Neem dan contact op met de Klantmanager Jongeren! Hij adviseert en ondersteunt je bij het vinden van een opleiding, een baan of een combinatie hiervan.

Wist u dat u op de website van de gemeente Midden-Delfland een online contactformulier kunt invullen? www.middendelfland.nl/­maatschappelijkteam

Kenniscentrum Kind en Scheiding

Jaarlijks krijgen ongeveer 84.000 kinderen te maken met de (echt-)scheiding van hun ouders. Vaak verloopt de scheiding goed, soms wat moeizamer. Kenniscentrum Kind en Scheiding helpt u op weg en biedt advies voor of tijdens een scheiding.

In Midden-Delfland heeft het kenniscentrum een inloopspreekuur. Maatschappelijk deskundigen, psychologen, mediators of advocaten zijn aanwezig. Het spreekuur is bij Stichting Welzijn Midden-Delfland, Hofsingel 18 in Maasland en in Schipluiden in het gemeentehuis van Midden-Delfland, Anna van Raesfeltstraat 37.

Meer informatie

Alle informatie vindt u op www.kenniscentrum­kindenscheiding.nl. Neem contact op via info@kenniscentrum­kindenscheiding.nl of bel naar het telefoonnummer 06-11 25 91 95.


Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is er voor ouders/verzorgers en kinderen van 0-18 jaar. De JGZ houdt op verschillende momenten de ontwikkeling bij (van baby tot kleuter, op de basisschool en het voorgezet onderwijs). Mocht het nodig zijn, dan kan de JGZ ondersteuning bieden of verwijzen naar de juiste zorg.

Ook kunt u bij de JGZ terecht met allerlei vragen over opgroeien en opvoeden. De JGZ biedt online thema avonden aan over de weerbaarheid, positief opvoeden, puberbrein en peuterontwikkeling. Hiervoor kunt u zich aanmelden via de website van de JGZ: www.jgzzhw.nl.

Coaches van JGZ helpen u als u de leefstijl van uw gezin wilt verbeteren.

De JGZ is iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer
088-054 99 99. Ook via Whatsapp kunt u een vraag stellen.


The Base voor sociale contacten tussen jongeren

Het is belangrijk om sociale contacten te hebben, om ergens bij te horen en te kunnen zijn wie je wilt. In Maasland hebben een aantal ouders met kinderen tussen de 12 en 17 jaar de handen ineengeslagen. Zij willen de Maaslandse jeugd een plek geven waar zij samen kunnen komen.

Jeffrey Mosterd, Annemiek Dijkshoorn en Marleen Mosterd-Kardol hebben voor deze jeugd The Base opgericht. Elke twee weken op zaterdagavond van 19:30 uur tot 22:30 uur is de Maaslandse jeugd welkom op de zolder van de Oude Pastorie aan het Kerkplein.

Marleen Mosterd: “Het ontwikkelen van sociale vaardigheden met leeftijdsgenoten is belangrijk, omdat ze dan zichzelf beter leren kennen en ook leren om zich in te leven in anderen en leren samenwerken. The Base Maasland maakt dit mogelijk.”

Tijdens de hele avond is er ruimte om te chillen, te dansen, plaatjes te draaien, te kletsen, te gamen, te poolen enzovoort. Volop gezelligheid en vrijheid om te zijn wie je bent met frisdrank en snoep of chips erbij.

Annemiek Dijkshoorn over de succes van The Base: “Sinds de start in 2022 zijn er per avond gemiddeld 35 jongeren. Dat toont aan dat The Base een toegevoegde waarde heeft. Wij hopen dat ook in de andere dorpen ouders opstaan voor een soortgelijk initiatief.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: