Voorpagina Voorwoord Stichting Welzijn Midden-Delfland Midden-Delfland Kerngezond - Wmo - Mantelzorg Apetito Het Maatschappelijk Team - Kenniscentrum Kind en Scheiding - Jeugdgezondheidszorg - The Base Kleiner budget? - Team Schuldhulpverlening Van Stenis Notarishuis Vrijwilligers staan voor u klaar, wilt u ook uw steentje bijdragen? Pieter van Foreest Stichting Welzijn Midden-Delfland - Boerderij Weidelicht Gamen: wanneer is veel té veel? Bij Ons Zorginstelling - Informatiecentrum Dementie Bij Ons Zorg Wat je moet weten over een burn-out
in de gemeente Midden-Delfland

‘Dat had ik jaren eerder moeten doen!’

Elke donderdag komt Theo naar een activiteit in Maasland. Hij heeft er eigenlijk altijd zin in, en slaat nooit over. De eerste keren was het wat onwennig omdat hij maar weinig mensen kende. Gelukkig stapte er meteen iemand op hem af om een praatje te maken en inmiddels kent hij de meeste deelnemers bij naam.

Theo was voor zijn werk altijd op pad door heel Nederland en kende daarom maar weinig mensen uit het dorp. Toen hij met pensioen ging vond hij het lastig om zijn tijd in te vullen en de dagen duurden lang. Zijn neef vertelde over activiteiten in het dorp en hij besloot gewoon een keer te gaan kijken. Sindsdien is Theo niet meer weggegaan. De activiteit wordt georganiseerd door vrijwilligers. In de pauze is er een kopje koffie of thee en dan wordt er volop bijgepraat. Soms vieren ze ook feestjes met elkaar. Een jubileum, een speciale verjaardag, of een kerstactiviteit. Theo is blij dat hij binnen is gestapt bij de activiteit. En hij zegt altijd: “Dat had ik jaren eerder moeten doen.”

Theo is één van de vele deelnemers van de activiteiten die worden georganiseerd door Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD). Want juist als u zelfstandig woont is het fijn om af en toe dingen samen met anderen te doen. Contact met anderen houdt u scherp, fit en vitaal. SWMD organiseert daarom in Den Hoorn, Maasland en Schipluiden verschillende activiteiten waarbij u dorpsgenoten kunt ontmoeten.

Houdt u er bijvoorbeeld van om met anderen een kopje koffie te drinken of samen te eten? Bent u graag actief bezig met sporten of doet u liever een spelletje? Wilt u creatief bezig zijn of liever een praatje maken? Er is altijd een activiteit die bij u past en u leert meteen nieuwe mensen kennen.

U bent van harte welkom om een keer vrijblijvend binnen te lopen of mee te doen. Een overzicht van de activiteiten in uw dorp kunt u vinden op de website: www.swmd.nl.

Een liefdevolle plek voor gasten met dementie

Een liefdevolle, warme plek, waar mensen met dementie in alle rust van een oer-Hollands veenweidegebied kunnen genieten. Zo wordt Boerderij Weidelicht in Schipluiden door gasten, mantelzorgers en vrijwilligers ervaren. Precies wat eigenaar Inez Pereira vier jaar geleden voor ogen had, toen ze de zorgboerderij begon. “Ik wilde een plek waar mensen met dementie zich thuis konden voelen, waar ze als gast zouden worden behandeld, in plaats van mensen met dementie. Ik ben supertrots dat we dat met het team en de vrijwilligers hebben kunnen creëren.”

Het idee voor de zorgboerderij ontstond toen haar eigen moeder Alzheimer kreeg en met de hakken in het zand ging staan toen dagbesteding aan de orde kwam. “Je wilt me wegbrengen!” protesteerde haar moeder. Een voor veel mantelzorgers herkenbare reactie, die vaak met het handen in het haar zitten. Het is zwaar om dag in dag uit voor iemand met Alzheimer te zorgen en je hebt er nooit een dag vrij van.

“We hebben heel wat locaties voor dagbesteding bezocht, maar nergens vonden we wat we zochten. Mijn moeder wilde de auto soms niet eens uit, die voelde aan haar water dat ze zich er niet thuis zou voelen. En eerlijk gezegd voelden wij dat ook aan. Ze kon ook nergens samen met mijn vader terecht. Terwijl dat voor veel oudere echtparen juist zo belangrijk is, zeker als het leven door Alzheimer zo onzeker en soms angstig wordt.

Zo ontstond het idee om in Boerderij Weidelicht ook een plek te bieden voor de mantelzorger. “Zodat ze allebei kunnen wennen aan de nieuwe situatie en omgeving.”

Boven de kelderramen van het voorhuis staan de letters IHS, de afkorting voor In Hocte Sanctum ofwel Gezegend Huis. “Dat is precies zoals het voor ons voelt”, zegt Inez. “Gezegend dat we hier met zijn allen heerlijk mogen genieten van rust, ruimte en een thuisgevoel.”

Boerderij Weidelicht, Oostveenseweg 7 in Schipluiden, telefoon 06 13 90 31 21, www.boerderijweidelicht.nl, [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: