Voorpagina Voorwoord Landstede Lelystad Steuntje in de rug voor ouders Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland Het Sociaal Wijkteam is er voor jou Het Gouden Hart iCare Verpleging & Verzorging Buurtwerk: voor, door en met de buurt Welzijn Lelystad Hulp voor jongeren en hun ouders Landstede MBO - Rabobank Rabobank Humanitas - 't Getijde Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland vervolg
in de gemeente Lelystad

Steuntje in de rug voor ouders

Vind je de zorg voor je kinderen soms ook zwaar? Weet dat je niet de enige bent en dat Welzijn Lelystad je op meerdere manieren kan helpen. Zo zijn er steunouders en ook gezinsvrijwilligers die jou en je gezin helpen. Soms lukt het even niet alleen en dan kan het samen.

Steunouders

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Een gezin, stellen of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt een kind een dag of een dagdeel een gezellig thuis. Hoe vaak en hoe lang hangt af van de behoefte van jouw kind en de mogelijkheden van de steunouder. Zo geven steunouders gezinnen een steuntje in de rug.

Extra aandacht

In overleg met jou, de coördinator en de steunouder spreken we af wanneer je kind naar de steunouder gaat. We zoeken iemand dicht bij jou in de buurt. Om te beginnen voor drie maanden, maar vaak ook langer. Altijd in overleg met jou. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we met een periode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. De meeste kinderen vinden het leuk extra aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen en genieten van hun uitjes naar de steunouder. En als ouder kun je de zorg voor je kind een beetje delen met iema

Steunouder is vrijwillig en gratis. Je maakt samen met de steunouder en de coördinator afspraken. Bijvoorbeeld over het halen en brengen en wat je kind meeneemt. De coördinator blijft beschikbaar voor vragen gedurende het hele traject voor zowel de steunouder als voor de ouder van het kind.

Samen oplopen

Heb je behoefte aan langdurige hulp eens per week of twee weken? Een gezinsvrijwilliger helpt je graag. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het op orde maken van je papieren
  • Het opvoeden van je kinderen
  • Een praatje, een luisterend oor
  • Een bezoek aan een organisatie
  • Het leren kennen van mensen in jouw buurt
  • Samen iets leuks doen met jou of jouw kinderen.

Samen met de vrijwilliger heb je regelmatig contact met de coördinator van Samen Oplopen. Als het nodig is, springt de coördinator bij door wat vaker bij jouw gezin op bezoek te komen of met organisaties te bellen. Misschien ontdekken zij met elkaar, dat tijdelijk wat extra hulpverlening nodig is. Dan regelt de coördinator dat. Altijd in overleg met jou.

Veiligheid kinderen

De veiligheid van een kind is voor iedereen belangrijk! Bij aanmelding bespreken we alle belangrijke onderwerpen zodat we zeker weten dat we een goed gezin kiezen. Steunouders en gezinsvrijwilligers moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en zijn verplicht de trainingen van Steunouder te volgen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: