Voorpagina Voorwoord Woonzorg Nederland Participe - Individuele begeleiding Bibliotheek Amstelland Infopunten - Persoonsalarmering - AutoMaatje Participe Amstelveen Ondersteuning bij (beginnende) dementie MEE Amstel en Zaan - Mantelzorg en Meer vervolg Dementie Notariskantoor Amstelveen Bellaar Vrijwilligerscentrale Amstelland - Amstelveen Sport Ons Tweede Thuis Humanitas - Platform C Stichting Amstelland Bibliotheken - Sigra IDO Bibliotheek Amstelland
ZORG

& welzijn | In de gemeente Amstelveen

Dit werk is

onbetaalbaar

Heel herkenbaar: je zit in een dal en het lukt even niet om er op eigen kracht uit te komen. Juist dan is het sterk om hulp te vragen, een steuntje in de rug. Je verhaal te vertellen en samen op zoek te gaan naar bij jou passende en praktische oplossingen. Bijvoorbeeld wanneer de financiële administratie je boven het hoofd groeit.

Onze vrijwilligers van Thuisadministratie Humanitas Amstelland bieden dat ‘steuntje in de rug’ met veel plezier. We spraken hierover met een aantal vrijwilligers van Humanitas Amstelland.

“Wat ik nog steeds bijzonder vind is hoe mensen op je vertrouwen en dat iedereen wordt geaccepteerd zoals die is. Een andere cultuur of religie, dat speelt helemaal niet. En je merkt dat iemand het heel erg waardeert dat je komt en naar diegene luistert. Samen lachen en soms ontroering. Dat vind ik echt heel mooi. Dit werk is onbetaalbaar”, zegt een ervaren vrijwilliger over haar werk.

Het steuntje in de rug is in principe tijdelijk, maar soms pakt het anders uit.

“Ik weet het, het hoort eigenlijk niet zo, maar deze man met weinig geld, had het nodig. Bovendien was hij geen big spender en zorgde hij ook voor de kinderen waarvoor hij eigenlijk niet hoefde te zorgen. Hij verdiende mijn aandacht”, licht een andere vrijwilliger toe.

Naast hulp bij thuisadministratie biedt Humanitas Amstelland ook ondersteuning bij opvoeden en bij scheiden (begeleide omgangsregeling).

Meer weten?

Kijk op www.humanitas.nl/Amstelland


‘Meedoen aan kunst en cultuur

heeft een positieve invloed op je welbevinden

Een podcast maken, een muziekinstrument bespelen of beeldhouwen. Bij cultuurorganisatie Platform C aan het Stadsplein kun je cursussen volgen op gebied van muziek, dans, talen, beeldende kunst en media. Maar je kunt Platform C ook zomaar in je eigen wijk tegenkomen.

In de wijk

“Nieuwe dingen leren, andere mensen ontmoeten, in beweging komen. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een positieve invloed op je welbevinden. Daarom willen we er zoveel mogelijk Amstelveners, van jong tot oud, enthousiast voor maken”, legt directeur-bestuurder Madeleine Heijligers uit. “En zijn we met verschillende projecten in de wijk te vinden.”

Kookboek

Een voorbeeld is de cultuurcoach die vraag en aanbod op cultureel gebied bij elkaar brengt. “De cultuurcoach achterhaalt wat de behoefte is en probeert drempels zoveel mogelijk weg te nemen”, gaat Madeleine verder. Ook kan de coach bewoners stimuleren om samen een activiteit ontwikkelen. “Amstelveen telt 138 nationaliteiten. Om elkaar beter te leren kennen, hebben bewoners van een straat in Westwijk via het project KickASS samen een kookboek gemaakt.”

Samenwerken

Tijdens KickASS (Amstelveen Subsidie Speeddates) kunnen Amstelveners hun ideeën voor de eigen buurt aandragen en daarvoor subsidie winnen.

Een ander initiatief is het CultuurKabaal-programma, waarbij basisschoolscholieren hun artistiek talent kunnen ontdekken op een laagdrempelige en betaalbare manier. “Door meer actief te zijn in de wijken en te blijven samenwerken met de gemeente, culturele en maatschappelijke partners en het onderwijs, willen we kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk maken en houden”, besluit de directeur.

Ook een leuk cultureel idee voor jouw buurt?

Mail, bel of app met Luc Upson: [email protected].
Telefoonnummer 06 - 16616951 of kijk op www.platform-c.nu.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: