Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen samen055 samen 055 CODA Apeldoorn - Riwis Zorg en Welzijn Riwis Zorg & Welzijn CODA Apeldoorn Klein Geluk - Sportservice Apeldoorn Klein Geluk Zorggroep Apeldoorn - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Zorggroep Apeldoorn Pluryn - Stichting Ontmoeting Stichting Ontmoeting Stichting de Kap - Werkleerbedrijf Lucrato Gelre Ziekenhuizen: focusklinieken
in de gemeente Apeldoorn

Vrijwilligerswerk als verbindende schakel tussen generaties en culturen

De 21-jarige Ahlam woont sinds twee jaar in Nederland. Naast haar baan in een restaurant en het volgen van een inburgeringscursus, brengt ze elke week een bezoek aan Tine en Wim (allebei 90 jaar). “Ze zijn altijd blij als ik er weer ben!”

“Sinds vorig jaar ben ik vrijwilliger bij de Kap”, vertelt Ahlam. “Ik ga graag met mensen om en ik wilde de Nederlandse taal snel onder de knie krijgen. Vrijwilligerswerk was voor mij de ideale manier om dit te combineren. Wekelijks help ik Tine en Wim met kleine klusjes en zij helpen mij met het leren van de taal.

Door weinig sociale contacten hebben zij behoefte aan bezoek, om gezellig te praten of samen iets te ondernemen. Zo breng ik wat vrolijkheid in hun leven en voelen ze zich minder eenzaam.”

Vrijwilligster Ahlam (links) speelt een kaartspelletje met Tine. Zo leert zij sneller de Nederlandse taal en brengt ze wat gezelligheid in het leven van Tine en Wim. (Foto: Renée Krijgsman)

Plezier in vrijwilligerswerk

“Met Tine speel ik spelletjes. Wim is vroeger docent geweest en helpt mij met de Nederlandse taal. Zo lees ik hem graag een boek voor om te oefenen. Hij geniet dan van de verhalen die ik voorlees. Het voelt niet als gewoon werk. Met vrijwilligerswerk kom je bij mensen thuis. Je bouwt echt een band op met iemand. Dat vind ik het allerleukst.” Tine en Wim kunnen dat bevestigen. “Ik heb het altijd heel gezellig met Ahlam”, zegt Tine. “Ze zet gelijk koffie als ze binnenkomt en we praten over van alles en nog wat. Dat maakt het zo leuk, het is net een vriendin. Ik luister graag naar haar verhalen over haar werk en haar thuisland.”

Meer informatie?

Wil je net als Ahlam iets voor een ander betekenen? Neem dan contact op met de Kap. Mail naar [email protected] of bel 055 529 55 20.


“Ik voel me echt gezien”

Jill werkt sinds april als ‘vakman wegenbouw’ bij BAM in Apeldoorn. Kabels peilen, riolen plaatsen, trottoirs repareren; ze doet het allemaal. “Ik ben er trots op dat ik in de bouw werk. Ik ben heel blij dat ik die kans heb gekregen.”

Sjoerd Wartena, bedrijfsleider bij BAM, vertelt: “Vorig jaar kwamen we in contact met Werkleerbedrijf Lucrato. Via Lucrato zijn er nu getalenteerde mensen aan het werk. Waaronder Jill. Tegelijkertijd voldoen wij zo aan de SROI-verplichting die de overheid stelt.”

Indicatie Beschut Werk

Na wat korte banen ontdekte de 24-jarige Jill dat zij beter af is in een beschutte omgeving. Naar voorbeeld van haar broer, die stratenmaker is, gaf ze bij consulent Sander aan dat ze in de bouw wilde werken. “Hij nam mij serieus, ook al heb ik er geen diploma’s voor.

Via Lucrato haalde ik het VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) en kon meteen aan de slag.”

Sjoerd: “Goede begeleiding is belangrijk. Jill gaat altijd met één van de opleiders mee. De collega’s lopen met haar weg. Jill brengt een vrolijke noot op de werkvloer.” Jill: “Ze zijn heel beschermend en ik ben inmiddels ‘een van de mannen’. Ik voel me helemaal op mijn plek.”

Jill is na een proefperiode gestart met de opleiding Grond, Weg en Wegenbouw en hoopt binnenkort haar rijbewijs te halen. “Ik kreeg het vertrouwen en de juiste begeleiding, daarom wil ik mijn uiterste best doen om te zorgen dat het lukt.”

Sunita Biharie (voorzitter Lucrato, wethouder Werk en Inkomen gemeente Apeldoorn): “Dit verhaal over Jill is een mooi voorbeeld! Ik vind het heel belangrijk dat mensen via Beschut Werk een baan bij werkgevers krijgen. En zo kunnen laten zien welke kwaliteiten en talenten zij hebben.”

Kijk voor meer informatie op www.lucrato.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: