Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen samen055 samen 055 CODA Apeldoorn - Riwis Zorg en Welzijn Riwis Zorg & Welzijn CODA Apeldoorn Klein Geluk - Sportservice Apeldoorn Klein Geluk Zorggroep Apeldoorn - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Zorggroep Apeldoorn Pluryn - Stichting Ontmoeting Stichting Ontmoeting Stichting de Kap - Werkleerbedrijf Lucrato Gelre Ziekenhuizen: focusklinieken
in de gemeente Apeldoorn

Johan Kommer (rechts) met bewoner

‘Als bewoners met een smile naar huis gaan, is mijn dag geslaagd’

Johan wordt blij van zijn werk met bewoners in de buitenlucht

Twaalf jaar geleden maakte Johan een carrièreswitch: van grafisch medewerker en dakdekker naar betekenisvol werk bij Pluryn. Sinds acht jaar is hij er werkbegeleider GroenWerk, waar hij bewoners van Pluryn, (jong)volwassenen met complexe problematiek, begeleidt. Het GroenWerk-team onderhoudt het groen op het terrein van Pluryn-locatie Het Hietveld in Beekbergen, waar de bewoners ook wonen.

Op Het Hietveld wonen (jong)volwassenen met een zeer intensieve begeleidingsvraag, vaak met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en psychiatrische problematiek zoals autisme, een persoonlijkheidsstoornis of hechtingsstoornis.

Mensen helpen

Samen met zijn collega’s begeleidt Johan als werkbegeleider bewoners met uiteenlopende rugzakjes. Johan: “Het is uitdagend werk, maar ik vind het supertof om te doen. Ik ben een mensenmens, werk graag met mijn hart. Hier kan ik mensen echt helpen, ze weer vertrouwen geven. Iedere bewoner heeft weer andere begeleiding nodig. Als bewoners aan het einde van de dag met een smile naar huis gaan, is mijn dag geslaagd.”

Prettige werksfeer

De werksfeer op Het Hietveld is erg prettig, volgens Johan. “Ik werk met een fijne club van collega’s en er heerst een goede sfeer. Bij Pluryn krijg ik veel zelfstandigheid en ruimte om mijn werk zelf in te richten. Dat is fijn.” Tot slot, met een knipoog: “En dat allemaal in een hele mooie groene omgeving, ook niet onbelangrijk!”

Wil je net als Johan een betekenisvolle baan? Dan willen wij je graag ontmoeten. Kijk op www.pluryn.nl/werkenbijhethietveld voor de mogelijkheden!

Rust vinden om te werken aan herstel: Begeleid thuis in Apeldoorn

Soms loopt het leven anders dan je hoopt. Wat is het dan fijn om er niet alleen voor te staan! Wanneer het (even) niet meer lukt om thuis te wonen, biedt Stichting Ontmoeting een fijne plek in Apeldoorn. Hier word je met persoonlijke begeleiding ondersteund op alle levensgebieden.

Donker dal

“Na mijn scheiding belandde ik in een donker dal,” vertelt de 34-jarige Amir. “Ik worstelde met depressieve klachten en werken ging niet meer. Alles wat ik niet wilde gebeurde: ik kwam in de schulden terecht en raakte verslaafd aan alcohol. Het was alsof ik geen grip meer had op mezelf en mijn leven. Ik schaamde me ontzettend.”

Je hoeft het niet alleen te doen

Hoewel Amir anders wilde, wist hij niet hoe. Amir: “ik dacht echt: voor mij is het hopeloos. Tot ik bij Ontmoeting terechtkwam. Ik ontdekte dat de juiste ondersteuning veel verschil maakt. Ik werd gekoppeld aan een heel vriendelijke begeleidster. Ze nam de tijd om mij en mijn situatie te leren kennen en ik legde al mijn chaos op tafel. Tranen die ik lange tijd had opgehouden stroomden eruit. Het was zo bevrijdend.”

Stap voor stap

Amir woont nu sinds 3 maanden in een locatie van Ontmoeting. “Ik hoef me geen zorgen meer te maken over het verliezen van mijn huis,” zegt Amir, “dat geeft me rust om de rest van mijn leven op orde te krijgen. Ik word geholpen bij mijn administratie, mijn afspraken bij de afkickkliniek en ik doe mee aan dagbestedingsactiviteiten. Ik ben er nog niet, maar ik zie de toekomst wel hoopvol in. Stapje voor stapje, zegt mijn begeleidster en dat ervaar ik ook zo.”

Meer weten over ons werk of iemand aanmelden? Kijk op Ontmoeting.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: