Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen samen055 samen 055 CODA Apeldoorn - Riwis Zorg en Welzijn Riwis Zorg & Welzijn CODA Apeldoorn Klein Geluk - Sportservice Apeldoorn Klein Geluk Zorggroep Apeldoorn - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Zorggroep Apeldoorn Pluryn - Stichting Ontmoeting Stichting Ontmoeting Stichting de Kap - Werkleerbedrijf Lucrato Gelre Ziekenhuizen: focusklinieken
in de gemeente Apeldoorn

Eens een juf, altijd een juf

Jolande Kruithof (81) en Greet Beeltje (78) wonen in Het Zonnehuis, locatie van Zorggroep Apeldoorn en omstreken. Ze zijn beiden in hun jonge jaren juf geweest. Dat bracht activiteitenbegeleidster Ria Eilander op een idee: “Hoe leuk zou het zijn om met hen weer eens naar de basisschool te gaan?”

De dames glunderen van oor tot oor wanneer ze over hun uitje vertellen. “Het was zo’n verrassing. Het voelde echt alsof we jarig waren”, begint Jolande enthousiast. Met een kopje koffie in de hand vertellen ze maar al te graag wat ze die ochtend allemaal hebben meegemaakt en gezien op de basisschool.

Digibord

Enige gezonde spanning was er wel, toen de dames voor het eerst het schoolplein op kwamen. Al verdween dat al snel door het vertrouwde gevoel van de school. Greet: “Wat mij het eerste opviel was dat de kinderen in groepjes zaten. In mijn klas zaten altijd alle leerlingen in rijtjes.” Ook Jolanda viel dit meteen op. “En natuurlijk het bord”, vult ze aan. “Dat is niet meer met krijtjes, maar heel modern.” Ze doelt hiermee op het digibord. Jolande en Greet hebben altijd voor de klas gestaan. Jolande hield het meest van bewegen en gymnastiek.

“Met koppeltje duiken deed ik altijd gewoon mee hoor”, lacht ze. Greet gaf het liefste muziek. Greet: “Ik combineerde vaak liedjes met verhalen. Dat is erg leuk. Bij het zingen geef je dan een toon aan zodat de kinderen mee konden doen”, legt ze uit.

Sprongetje

Jolande, Greet en activiteitenbegeleidster Ria hebben genoten van hun uitje. En het smaakt zeker naar meer. Ria: “Het is zo fijn om de dames te zien genieten. Dat je iemand met iets heel simpels zoveel plezier kan geven. Daar maakt je hart toch wel een sprongetje van.”

Meer informatie?

Bekijk de website via www.zorggroepapeldoorn.nl.


Mantelzorgers staan er niet alleen voor

Vrijwilligerswerk, daar kies je voor. Mantelzorg overkomt je. Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dat kan een partner, ouder, kind of ander familielid zijn, maar ook een vriend of buur. Ze doen dat soms 24 uur per dag en dat kan lichamelijk en emotioneel erg zwaar zijn. Gelukkig hoeven mantelzorgers niet alles alleen te doen. Ze kunnen de zorg delen met vrijwilligers en beroepskrachten.

Aan de bel trekken

Om het als mantelzorger vol te houden, is het nodig om de zorg ook af en toe uit handen te geven. Toch blijkt dat mantelzorgers het vaak moeilijk vinden om hulp te vragen. Ze trekken soms pas aan de bel als het echt niet meer gaat. Vooral de oudere generatie doet haar werk vaak in stilte, ongezien en zonder hulp. ‘Dat doe je toch gewoon?’, denken ze. Nederland kent ook jongere mantelzorgers. Maar liefst een kwart van de jongeren heeft te maken met ziekte en zorg thuis. Veel kinderen nemen daardoor zorgtaken op zich waarvoor ze eigenlijk nog te jong zijn. Juist deze groep doet zelden een beroep op hulpverleners. Het is dan ook moeilijk een beeld te krijgen van hun problemen.

Vrijwilligers en professionals bieden hulp

Vrijwilligers kunnen mantelzorgers zo nu en dan vervangen. Deze vervangende zorg maakt dat de mantelzorger af en toe tijd voor zichzelf heeft. Om iets leuks te doen of om zelfs even op vakantie te gaan. Maar soms is er meer hulp nodig. Dan zijn er professionele hulpverleners die de mantelzorger kunnen ondersteunen. Praktisch, door te helpen bij het invullen van formulieren, of door contacten met andere hulpverleners te onderhouden. Of door informatie en advies te geven. Maar ook emotioneel, door een luisterend oor te bieden. Zorgverleners hebben immers vooral aandacht voor de zieke. Voor mantelzorgers is het prettig dat ze ook hun verhaal kwijt kunnen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: