Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen samen055 samen 055 CODA Apeldoorn - Riwis Zorg en Welzijn Riwis Zorg & Welzijn CODA Apeldoorn Klein Geluk - Sportservice Apeldoorn Klein Geluk Zorggroep Apeldoorn - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Zorggroep Apeldoorn Pluryn - Stichting Ontmoeting Stichting Ontmoeting Stichting de Kap - Werkleerbedrijf Lucrato Gelre Ziekenhuizen: focusklinieken
in de gemeente Apeldoorn

De patiënt is sneller aan de beurt bij de focuskliniek

Twee dagen in de week staat een operatiekamer in Gelre ziekenhuizen Zutphen volledig in het teken van galblaas- en liesbreukoperaties. En dat is niet voor niets. “Galblazen en liesbreuken zijn de meest voorkomende ingrepen bij chirurgie”, legt chirurg Harm Willem Palamba uit. “Met als gevolg dat patiënten vaak lang moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Met de Gelre focuskliniek Chirurgie verkorten we de wachtlijsten en verbeteren we de service aan patiënten.”

Gelre focusklinieken voor planbare zorg

Bij Gelre ziekenhuizen komen meerdere focusklinieken voor planbare zorg. Dat gebeurt voor de meest voorkomende ingrepen. Zo krijgt Gelre dit jaar nog focusklinieken voor orthopedie, oogheelkunde en gynaecologie, naast die van chirurgie. In een focuskliniek opereert een toegewijd team van zorgprofessionals op één dag patiënten die dezelfde aandoening hebben.

Strakke planning en organisatie

“Bij een focuskliniek gaat het altijd om eenvoudige aandoeningen die in een bepaalde tijd te verhelpen zijn”, aldus Harm Willem Palamba. “Ook mag de patiënt geen complicaties of onderliggende problemen hebben.

Chirurg Harm Willem Palamba

Het uitgangspunt is dat je dankzij strakke planning en organisatie en een goed op elkaar ingespeeld vast team, per dag meer kunt doen, meer tempo kunt maken. Voorwaarde is dan wel dat het hele proces van opname, operatie en ontslag gesmeerd verloopt. Mijn collega’s en ik, en ook de patiënten, zijn tevreden. Waar we uiteindelijk naar toe willen, is dat het consult en de ingreep op dezelfde dag plaatsvinden, zodat de patiënt nog maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen.”

Lees het uitgebreide verhaal van Harm Willem Palamba op: www.gelreziekenhuizen.nl/­zorgverlenerverhalen.

Gelre heeft keuzes gemaakt in haar zorgaanbod

De focusklinieken zijn onderdeel van de keuzes die Gelre ziekenhuizen heeft gemaakt in haar zorgaanbod: welke zorg bieden we waar aan? Deze keuzes zijn nodig om de zorg nog beter te maken en toegankelijk en betaalbaar te houden. En ook om de wachttijden te verkorten. Gelre Apeldoorn wordt de locatie voor hoogcomplexe (spoedeisende) zorg en Gelre Zutphen de locatie voor laagcomplexe planbare zorg en basis-spoedzorg.

Wat dit inhoudt, staat op de website www.gelreziekenhuizen.nl (ga naar ‘Uitgelicht’ op de homepage).

Ervaring van een patiënt

Al in december vorig jaar voelde Albert de Weerd een pijnlijke zwelling in zijn lies. “Ik wist dat het niet deugde, maar vanwege persoonlijke omstandigheden, ben ik pas in maart naar de huisarts gegaan. Die wist meteen te vertellen dat het om een liesbreuk ging en verwees me door naar het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Hier ben ik vrij snel en goed geholpen. Al een paar dagen na de operatie, kon ik weer aan het werk.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: