Voorpagina Voorwoord Fontys Hogeschool Limburg Positief Gezond De Zorggroep Interview met Machteld Huber De Maaspoort Aan de slag met het spinnenwebmodel Incluzio Venlo Gemeente Venlo Zorgloket - Herstelacademie Alles over stress - PASSIE-protocol Venlo.fit De gezonde basisschool De Zorggroep - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eet je gezond!(?) Apetito Venlo Cultuur Ontwikkelaars - De Maaspoort Cultuur Ontwikkelaars Balans bewindvoering Venlo - Moonen Notaris Van der Putt Advocaten Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst

GEZONDE BASISSCHOOL VAN DE TOEKOMST:

welkom op obs harlekijn!

‘En wanneer mogen wij nu mee gaan doen? Wij hebben alleen het eten van thuis! Mijn broertje en haar zusje krijgen lekker eten op school en ze kunnen óók nog kiezen!’ Dit waren de protest-geluiden van de oudere leerlingen van OBS Harlekijn, terwijl ze verlekkerd kijken naar de lunch die staat uitgestald in de lagere groepen.

OBS Harlekijn heeft letterlijk en figuurlijk geproefd aan de inhoud en organisatie van de Gezonde Basisschool van de Toekomst via een proefweek. De school is zich altijd al bewust geweest van het belang van gezondheid en bewegen. Al jaren wordt er alleen water gedronken, wordt er groente en fruit gegeten tijdens de kleine pauze en wordt er al 40 jaar niet meer getrakteerd op verjaardagen. Smaaklessen, moestuintjes en excursies naar de boer zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die OBS Harlekijn voor haar leerlingen organiseert. Maar de lunch bleek toch nog lastig om grip op te krijgen.

Smaaklessen, moestuintjes en excursies naar de boer zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die OBS Harlekijn voor haar leerlingen organiseert.

‘Wat is nu eigenlijk goed voor kinderen?’ was de vraag die het team van OBS Harlekijn zich stelde. Via Venlo.fit kwamen ze in aanraking met het project de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’ (GBT). Een project opgezet vanuit het gezondheidsperspectief, maar ook vanuit het oogpunt van gelijke kansen. Iedere leerling krijgt namelijk dezelfde boterhamtrommel.

En hoe fijn is het om zelf te mogen én kunnen kiezen wat je eet, kennis te maken met producten die je nog nooit eerder geproefd hebt, samen te mogen eten, en je smaak uit te breiden? Buiten deze voeding, hoort ook dagelijks bewegen bij de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Tijdens de pauze genieten de leerlingen van verschillende beweegactiviteiten die gevarieerd en begeleid worden gegeven door medewerkers van Venlo.fit.

De Gezonde Basisschool is ook goed voor het team. “Doordat de teamleden ontzorgd worden door medewerkers en vrijwilligers, genieten zij ook dagelijks van een gezonde lunch. Gezellig samen eten, praten en delen! De lunch wordt verzorgd door Rendiz, die medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet. Met gerichte coaching en begeleiding ervaren zij waardevol werkgeluk. En dat past weer bij het motto van onze school: OBS Harlekijn staat voor geluk!”, vertelt Myra Leenen, directrice van OBS Harlekijn.

GBT is echt een cadeautje voor elk kind. Het levert ontzettend veel op

De Harlekijn is gestart met de groepen 1 t/m 4, met het idee om er elk jaar een groep aan toe te voegen. Door de grote vraag vanuit de leerlingen zelf, gaat het in een versneld tempo. Na enkele maanden is het uitgebreid naar de hogere groepen. “GBT is echt een cadeautje voor elk kind. Het levert ontzettend veel op. Gewoon doen!”, aldus Myra.

Gemeente Venlo vindt het concept Gezonde Basisschool van de Toekomst heel belangrijk om kinderen gezond te laten opgroeien en het bieden van gelijke kansen. In samenwerking met het Rijk en Provincie Limburg investeert de gemeente in dit project via de Regiodeal.

Naast OBS Harlekijn zijn er nog 5 andere scholen verspreid over Venlo al gestart met de Gezonde Basisschool. En er worden voorbereidingen getroffen op andere scholen om het concept uit te rollen.

Meer Informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’? Venlo.fit helpt en kijkt graag met je mee. Neem contact op met projectleider GBT Claudia Smeets van Venlo.fit via [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: