Voorpagina Voorwoord Fontys Hogeschool Limburg Positief Gezond De Zorggroep Interview met Machteld Huber De Maaspoort Aan de slag met het spinnenwebmodel Incluzio Venlo Gemeente Venlo Zorgloket - Herstelacademie Alles over stress - PASSIE-protocol Venlo.fit De gezonde basisschool De Zorggroep - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eet je gezond!(?) Apetito Venlo Cultuur Ontwikkelaars - De Maaspoort Cultuur Ontwikkelaars Balans bewindvoering Venlo - Moonen Notaris Van der Putt Advocaten Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst

Gezonder door kunst en cultuur

“Net zoals sport essentieel is voor onze fysieke gezondheid, zo zijn kunst en cultuur cruciaal voor ons mentale welzijn.”

In een jachtige wereld vol vooruitgang, digitale prikkels en prestatiedruk, vergeten we soms de kracht van kunst en cultuur. Volgens Eric Lamers van Co, de Cultuurontwikkelaar, fungeert kunst als een spiegel voor de ziel en als een brug naar diepere menselijke connecties: “Net zoals sport essentieel is voor onze fysieke gezondheid, zo is kunstbeoefening cruciaal voor ons mentale welzijn.”

Gezonde cultuur

Positieve Gezondheid is een spectrum dat verder reikt dan alleen fysiek welbevinden. Het omvat ook mentale en emotionele balans. En de wetenschap is helder; culturele activiteiten maken je gelukkiger, ze geven zin aan je leven en bevorderen de gezondheid, ook die van jou. Lamers licht toe: “Door je te verliezen in een boek, te verdiepen in schilderkunst of te bewegen op muziek, kun je niet alleen je horizon verbreden, maar ook innerlijke rust vinden. Een muziekstuk kan troost bieden, een theaterstuk kan nieuwe inzichten geven en een schilderij kan je uitdagen om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.”

Ben jij gezond?

Maar hoe draagt kunst bij aan jóuw gezondheid? Lamers: “Daag jezelf uit. Begin klein. Pak die pen, dans in de woonkamer, bezoek een lokale tentoonstelling. Denk na over de emoties en gedachten die kunst bij je oproept. Hoe voel je je naderhand?”

Door je te verliezen in een boek, te verdiepen in schilderkunst of te bewegen op muziek, kun je niet alleen je horizon verbreden, maar ook innerlijke rust vinden

Hulp van Co

De uitnodiging ligt bij deze voor je: ontdek hoe kunstbeoefening je leven kan verrijken. Waar wacht je nog op? En heb je hulp nodig? Co, de Cultuurontwikkelaar helpt niet alleen organisaties, overheden en verenigingen maar helpt ook jou als individu met het vinden van passend cultuuraanbod. Kijk voor meer informatie op cultuurontwikkelaar.nl.


Kinderen gratis naar het theater?

Door jeugdfonds ‘Goed voor elkaar’ van De Maaspoort is het mogelijk!

Bij De Maaspoort in Venlo kunnen kinderen tot en met 12 jaar gratis naar alle voorstellingen. Het theater wil ervoor zorgen dat cultuur, vooral theater, voor de toekomstige bezoekers toegankelijk blijft. Uit onderzoek blijkt dat kunst en cultuur op jonge leeftijd beoefenen en ervaren kinderen helpt om zich sociaal, creatief en maatschappelijk te ontwikkelen. theater kan hierbij helpen.

Waarde van theaterbezoek

Theater is belangrijk voor kinderen. Kinderen willen graag praten en hun mening geven. Maar dat kunnen ze alleen als ze zich op hun gemak voelen. Theater kan hierbij helpen, omdat het een veilige plek biedt en moeilijke onderwerpen of dingen die niet vaak besproken worden, bespreekbaar maakt. Als je meeleeft met een personage in een theaterstuk, kun je praten over dingen die anders te geheimzinnig of te moeilijk zouden zijn. Soms herkennen kinderen zichzelf in een verhaal, en dat is belangrijk omdat ze dan weten dat ze niet alleen zijn.

Ieder kind moet de kans krijgen om op te groeien met cultuur

Kennismaking met theater strekt verder

“We zien dat ouders en kinderen niet alleen familievoorstellingen kiezen, maar ook gratis naar cabaret, muziek, opera, ballet en andere genres gaan. De kennismaking met theater strekt dus veel verder dan alleen het jeugdaanbod”, aldus directeur-bestuurder Leon Thommassen. “Samen met verschillende partners uit jeugdfonds ‘Goed voor elkaar’ zetten we in op een duurzame voortzetting van dit initiatief, zodat ieder kind de kans krijgt om op te groeien met cultuur en hier de positieve vruchten van plukt.”

Ook gratis naar het theater?

Kijk op www.maaspoort.nl voor meer informatie.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: