Voorpagina Voorwoord Fontys Hogeschool Limburg Positief Gezond De Zorggroep Interview met Machteld Huber De Maaspoort Aan de slag met het spinnenwebmodel Incluzio Venlo Gemeente Venlo Zorgloket - Herstelacademie Alles over stress - PASSIE-protocol Venlo.fit De gezonde basisschool De Zorggroep - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eet je gezond!(?) Apetito Venlo Cultuur Ontwikkelaars - De Maaspoort Cultuur Ontwikkelaars Balans bewindvoering Venlo - Moonen Notaris Van der Putt Advocaten Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst

Hoe Positieve Gezondheid een rol speelt binnen Volledig Pakket Thuis

De Zorggroep is per 1 september officieel gestart met de pilot Volledig Pakket Thuis (VPT). Het VPT is een arrangement van diensten en producten voor wie (thuis) intensieve, langdurige zorg en ondersteuning nodig heeft.

De Zorggroep biedt echt maatwerk, dit betekent dat er rekening gehouden wordt met de wensen, behoeften en gewoontes van iemand. Er wordt gewerkt vanuit Positieve Gezondheid. Niet de ziekte, maar juist een betekenisvol leven wordt centraal gesteld. De focus ligt op welzijn: stimuleren van zelfredzaamheid, het hebben van structuur en een fijne dag.

Het welzijn van de cliënt staat op één, daarom wordt er gekeken naar wat zij belangrijk vinden

Lisette Linders, leefregisseur bij De Zorggroep vertelt:

“Om deze zorg mogelijk te maken werken we met ‘leefondersteuners’ die niet per se een zorgachtergrond hebben, maar wel met enthousiasme een onmisbare steun zijn voor onze cliënten en de mantelzorgers. Tevens is dit een innovatieve manier om in te spelen op het dalend aantal zorgmedewerkers. Het welzijn van de cliënt staat op één, daarom wordt er gekeken naar wat zij belangrijk vinden’’, aldus Lisette.

Dit is precies waar Positieve Gezondheid om draait

Het dagelijkse ritme van de cliënt wordt meegenomen in de zorgvraag. ‘’Het is mooi om te zien wat een aantal uurtjes extra in de week voor de cliënten kan betekenen. Je ziet ze vaak helemaal opbloeien. Laatst ging er een cliënt met een van onze leefondersteuners naar het terras. De cliënt vond het er zo fijn dat hij niet meer weg wilde. Daar doen we het voor’’, lacht Lisette.

Meer weten?

Kijk op www.dezorggroep.nl of neem contact op via: 088 - 61 088 61

Coach Gezonde Kinderopvang: ‘Niks opleggen, maar nieuwsgierig maken’

Gezamenlijk de tafel dekken, soep maken, zelf aardbeien kweken, maar ook bewust omgaan met telefoons en Ipads. Bij Spring kinderopvang vinden ze dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het aanleren van een gezonde leefstijl. Jeroen Fleuren is coach Gezonde Kinderopvang en vertelt meer.

Natuurlijke nieuwsgierigheid

Als coach Gezonde Kinderopvang adviseert hij binnen Spring kinderopvang pedagogisch professionals over een gezonde leefstijl en hoe zij die vorm kunnen geven op hun locaties. “Gezond eten, voldoende slapen en bewegen is goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. En ze hebben daardoor later minder kans op overgewicht en hart- en vaatziekten. Reden genoeg om dit zo vroeg mogelijk te stimuleren”, vertelt hij. “Een van de uitgangspunten is het aanwakkeren van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. In de praktijk zien we dat kinderen zo eerder nieuwe groenten proberen dan thuis, met vaak blij verraste ouders als gevolg.”

Goede start

Natuurlijk houdt een gezonde leefstijl meer in dan alleen voldoende groente en fruit eten. Daarom is er ook aandacht voor andere thema’s zoals mediaopvoeding, slaap en beweging. “Deze thema’s gaan hand in hand. Probeer maar een hele dag school en bso vol te houden op een paar uur slaap. Dat gaat zijn tol eisen. Door vroeg aandacht aan deze thema’s te besteden en daar medewerkers én ouders bij te betrekken, krijgen kinderen de best mogelijke start”, aldus Jeroen.

Meer weten?

Ga naar www.spring-kinderopvang.nl of neem tijdens kantooruren contact op via telefoonnummer 088 2088 200.
E-mailen kan ook: [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: