Voorpagina Voorwoord Fontys Hogeschool Limburg Positief Gezond De Zorggroep Interview met Machteld Huber De Maaspoort Aan de slag met het spinnenwebmodel Incluzio Venlo Gemeente Venlo Zorgloket - Herstelacademie Alles over stress - PASSIE-protocol Venlo.fit De gezonde basisschool De Zorggroep - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eet je gezond!(?) Apetito Venlo Cultuur Ontwikkelaars - De Maaspoort Cultuur Ontwikkelaars Balans bewindvoering Venlo - Moonen Notaris Van der Putt Advocaten Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst

Alles over stress

Het dagelijkse leven met al zijn verplichtingen kan soms stressvol zijn. Af en toe stress is niet erg en kan ons helpen om helder na te denken in bedreigende situaties. Zolang de stressvolle momenten zich maar voldoende afwisselen met momenten van ontspanning. Wat stress met je doet en hoe je hier van kan herstellen, lees je hieronder.

Een beetje stress is okay

Verhoogde hartslag, meer energie en verscherpte zintuigen. Bij stress maakt je lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan. Die zorgen ervoor dat je in actie kunt komen in een noodsituatie. Dit kan ook gebeuren bij een examen of presentatie. Na zo’n gebeurtenis, nemen de stressgevoelens af. Wanneer stress langer aanhoudt, bijvoorbeeld door een veeleisende baan of financiële problemen, dan heeft dit gevolgen voor je fysieke en mentale gezondheid. Denk aan slaapproblemen, hartritmestoornissen en een burn-out. Om stress te voorkomen en er beter mee om te gaan, is het belangrijk om aandacht te hebben voor ontspanning.

Goed ontspannen

Door te ontspannen herstelt je lichaam weer na stressmomenten. Je hart klopt weer langzamer en je bloeddruk daalt ook. Ontspan je vaak genoeg, dan kun je ook makkelijker omgaan met stress, werk en de verplichtingen die je hebt. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat ontspanning voor jou is. Hoe je tot rust komt en wat je leuk vindt, verschilt per persoon. Zoek daarom naar bij voorkeur prikkelarme activiteiten die jou helpen te ontspannen.

Er zijn verschillende manieren waarop je elke dag mentaal tot rust kunt komen

Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Maak een boswandeling: in de natuur zijn heeft een positieve werking. Het leidt tot minder cortisol en een lagere bloeddruk. Ook wordt er oxytocine aangemaakt en ervaar je meer verbinding met anderen. En het is natuurlijk goed voor je conditie. Probeer twee uur per week te wandelen om echt de effecten te ervaren.
  2. Zet je telefoon uit: door telefoongebruik kun je een opgejaagd gevoel krijgen. Gebruik even geen beeldschermen en laat je hersenen even bijkomen van alle prikkels van sociale media.
  3. Mindfulness: Mindfulness is een techniek waarbij je leert met je aandacht in het hier en nu te zijn, zonder stress- en paniekgedachten. Dit doe je met bepaalde oefeningen waarbij je ademhaling centraal staat. Download hier de app.
  4. Sporten en bewegen: door te sporten komen er endorfines vrij. Deze gelukshormonen werken stressverlagend. Een potje tennis, een stevige wandeling of 30 minuten op een andere manier bewegen is al voldoende.
  5. Hobby’s en interesses: Neem de tijd voor activiteiten waarvan je houdt. Of het nu schilderen, tuinieren, lezen of koken is, het
    beoefenen van hobby’s geeft plezier en helpt ontspannen.

Jouw weg van stress naar passie

Wat is goed voor jou? Waar krijg jij energie van? Die vragen zijn misschien ingewikkelder dan het lijkt.

Misschien ben je bang om afgewezen te worden en compenseer je dat met hard werken. Voel jij je dan goed? Of ben jij onzeker en wil je daarom controle houden. Doe je dan wat bij je past? Als je niet alleen durft te zijn lijkt een actieve rol in het verenigingsleven een oplossing. Is dat dan zinvol voor jou? Welk gevoel van stress probeer jíj te omzeilen?

Het PASSIE-protocol helpt jou deze vraag te beantwoorden. Of weet je het antwoord al?

Stel je dan de vraag:

Wie zou jij zijn als je dat gevoel van stress niet zou hebben, als je niet onzeker, machteloos, té verantwoordelijk zou zijn? Jouw antwoord beschrijft waarschijnlijk wie je eigenlijk wilt zijn, beschrijft dat wat jouw leven zinvol maakt. Als dat jouw leidraad wordt, is positief en gezond in het leven staan geen opgave, maar een logisch gevolg.

Ervaring uit de praktijk:

Het PASSIE-protocol gaf mij een heel nieuwe kijk op mijzelf en mijn leven. Wat een opluchting! Dat ontspannen én jezelf zijn zo simpel kan zijn! Dit moeten kinderen al leren!

Ik durf nu de regie te nemen. Zeker ook fijn voor mijn gezin en voor mijn collega’s. Zo bijzonder, deze houvast om stress uit het verleden écht los te laten; nu kan ik vrij kiezen.

Ik ben eindelijk trots op wie ik ben!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: