Voorpagina Voorwoord Gemeente Sittard-Geleen Interview Machteld Huber MIK & PIW Groep Aan de slag met het spinnenwebmodel Apetito Makkelijk meer bewegen De kracht van groen MobiliteitsWereld MIK & PIW Groep - healthyLIFE De kracht van cultuur op Positieve Gezondheid De kracht van vrijwilligers Hoe Positieve Gezondheid in de praktijk het welzijn bevordert Profiel ASL - Mi Coaching Profiel ASL MEE Zuid Limburg - Vista College Fontys Hogeschool: Gezondheid een vak apart Fontys Hogeschool

Samen op zoek naar de sparkle in werk of studie

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Het zijn drie vragen die van groot belang zijn bij het kiezen van een studie of baan die bij je past. Ze komen dan ook regelmatig langs in het werk van loopbaanadviseur Tara Bonné. Zij helpt mensen duidelijk te krijgen van welke baan of welke studie ze gelukkig worden.

En die rol past haar goed. “Het geeft mij energie als mensen die bij binnenkomst niet wisten wat ze wilden, door zelfonderzoek en gespreksvoering uiteindelijk die sparkle in hun ogen krijgen. Het is tof om te zien dat het kwartje ineens valt. Vaak weten ze het diep van binnen al, alleen konden ze nooit de goede woorden vinden.”
Tara werkt voor studie- en loopbaanadviesbureau Profiel ASL/Partner Talent Solutions in Sittard. “Met het beantwoorden van de vragen wie ben ik, wat kan ik en wil ik, krijg je helderheid. De resultaten van onderbouwde vragenlijsten creëren openingen voor verdiepende vragen en gesprek. Zo worden de unieke ingrediënten voor een studie of loopbaan duidelijk. Deze inzichten helpen je om passende keuzes te maken.”

Bezieling

Tara vindt de ‘Wie ben ik’- vraag de mooiste. “Het beantwoorden daarvan zorgt voor bezieling en inspiratie. En dan ben je goed op weg.” Met het alleen weten wat bij je past, ben je er nog niet. Tara: “Als je het weet, dan ga je kijken wat er nodig is. Soms zijn er belemmerende patronen of overtuigingen die in de weg staan.”
Studie of werk dat goed aansluit is ‘onwijs belangrijk’, aldus Tara. “Als het klopt, voel je je op je plek, gelukkig en blij. Als je je talenten kunt inzetten in voor jou betekenisvol werk levert dat energie op. Heel anders dan wanneer het niet past, dan kost het juist energie.”

Plan B werd plan A

Een loopbaanadviseur bevraagt, spiegelt en, indien nodig, confronteert. “Soms komt er een tegenstrijdigheid naar voren. Door deze te onderzoeken en verhelderen zorg je voor bewustzijn en kan je echt passende keuzes maken. Zo had ik een dame die al een keer uitgeloot was voor een tandartsstudie en graag een plan B wilde voor als dit weer zou gebeuren.”

Tara zegt: “Ze was heel doelgericht bezig met het bereiken van haar doel; die stip op de horizon. Tijdens het loopbaantraject kwam echter naar voren dat ze ook een onderzoekend type is. Bij een onderzoekende houding ligt het resultaat nog niet vast. Haar doelgerichtheid liet weinig ruimte over voor het onderzoekende, terwijl dit haar juist die sparkle en energie geeft. Door daar bewust van te worden en over na te denken, dat ze zowel onderzoekend als ook doelgericht kan werken, is uiteindelijk haar plan B, plan A geworden en is ze biomedische wetenschappen gaan studeren.”

Een ander voorbeeld is een vrouw die werkzaam was in de logistiek op een administratieve functie. Ze zat niet op haar plek en voelde zich daardoor overspannen en ongelukkig in haar werk.

Tijdens het traject kwam naar voren dat ze creatief is en graag met haar handen en met mensen werkt. Zij is een MBO BBL opleiding tot schoonheidsspecialiste gaan volgen en gaat nu elke dag met een glimlach naar haar werk.

“Daarom zou ik tegen iedereen willen zeggen: gun jezelf dat moment om stil te staan bij de vraag waar je blij van wordt.”

Help me van mijn stressklachten af!

Dit is een veel voorkomende vraag van cliënten én werkgevers. Klachten helemaal van deze tijd in een ‘snelle verwachtingsvolle maatschappij’. Waar veel ballen in de lucht gehouden worden, is stress vaak de grote boosdoener die mensen uit balans of zelfs onderuit haalt (burn-out).

Met uiteenlopende klachten lichamelijk, emotioneel, geestelijk als gevolg. Denk aan: darmklachten, hormonale klachten, slaapproblemen, slechte focus en concentratie, kort lontje, maar ook depressiviteit, overprikkeling, verdriet etc. Vaak zijn wij als mens ten einde raad, hebben al van alles geprobeerd, maar komen niet uit de denkbeeldige negatieve spiraal.

Vanuit positieve gezondheid is het belangrijk naar het grotere geheel te kijken. Wat speelt er in je leven, privé, zakelijk, maar ook hoe zit je als persoon in elkaar. Zowel de binnen- als buitenwereld. Denk hierbij ook aan de invloed van jouw omgeving, werk, opvoeding, sociaal kader.

Want hoe jij handelt en reageert, is te keren, door inzicht, zonder graven in het verleden. Belangrijk is om vanuit positieve gezondheid, vanuit alle facetten naar jezelf als mens te kijken en te zien waar je eigen beïnvloeding zit en hoe jij met kleine stappen de regie van jouw leven terug kunt krijgen. 

Op deze manier ontstaat er echt herstel, waardoor jij jezelf leert begrijpen en ook in de toekomst tijdig kunt bijsturen, zonder jezelf of de ander hierin te kort te doen! Met als doel: volledig deelnemen aan de maatschappij op een manier die passend is bij jou als persoon.

Meer info of contact:

Rebecca de Vries, www.micoaching.nl

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Sittard-Geleen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: