Voorpagina Voorwoord Gemeente Sittard-Geleen Interview Machteld Huber MIK & PIW Groep Aan de slag met het spinnenwebmodel Apetito Makkelijk meer bewegen De kracht van groen MobiliteitsWereld MIK & PIW Groep - healthyLIFE De kracht van cultuur op Positieve Gezondheid De kracht van vrijwilligers Hoe Positieve Gezondheid in de praktijk het welzijn bevordert Profiel ASL - Mi Coaching Profiel ASL MEE Zuid Limburg - Vista College Fontys Hogeschool: Gezondheid een vak apart Fontys Hogeschool

GEZONDHEID:
een vak apart voor je toekomst

Onze huidige gezondheidszorg heeft eigenlijk een verkeerde naam. Wat we bieden in de samenleving is ziektezorg. Voor het echte “zorgen voor gezondheid” is relatief weinig aandacht. Maar dat is aan het veranderen. Met de bacheloropleiding Gezondheid speelt Fontys daarop in. Wil jij ook vooroplopen? De opleiding is te volgen in Tilburg (voltijd) en Venlo (voltijd en deeltijd).

‘Als je maar gezond bent’. We zeggen het vaak. Maar wat betekent het eigenlijk? “Voor mij is gezondheid dat ik de dingen kan doen die ik graag doe. Dat is meer dan niet ziek zijn. Tegelijkertijd kunnen mensen met een bepaalde ziekte zich toch heel gezond voelen. Gezondheid is dus voor iedereen anders. En daar gaan we steeds meer op een andere manier naar kijken”, zegt Kenny Janssen. Hij is docent bij Fontys Hogeschool en onderwijsontwikkelaar voor de deeltijdopleiding Gezondheid.

Behoefte aan pioniers

“Tijdens deze opleiding leren studenten om gezondheid op een meer positieve, holistische manier te benaderen”, vertelt Kenny. “Dus de focus ligt niet op verzorgen of beter te maken, maar juist op gezond voelen, zijn en blijven. In de opleiding is daarom veel aandacht voor preventie, gedrag, leefstijl en technologische ontwikkelingen om gezondheid te bevorderen. Dat is nieuw en ook de functies die daarop aansluiten zijn nog in ontwikkeling. Preventiemedewerker, gezondheidsmedewerker, gezondheidsbevorderaar: onze studenten zijn de pioniers. Maar dat er een grote behoefte aan is, dat is duidelijk. Vooral zorg-
organisaties omarmen dit gedachtengoed en onze opleiding.

Juist zij moeten er iets mee, want de druk op die zorgsector neemt toe. Ze zijn dan ook erg betrokken bij de opleiding en bieden ruimschoots stageplekken. Dat maakt dat onze studenten elk half jaar bij een andere organisatie een stage kunnen lopen.”

Complexe omslag

“Deeltijders kunnen daar nog iets extra’s aan toevoegen”, benadrukt Kenny. “De omslag naar zorgen voor gezondheid is complex. Het is makkelijk om te zeggen dat we meer aan preventie of leefstijlbevordering moeten doen, maar dat bereik je niet alleen met iets als goedkopere groente. Het gaat over gedrag van mensen, over landelijk en lokaal beleid en keuzes die we maken in de samenleving. Veel deeltijders zoeken naar manieren om zichzelf en de organisatie te ontwikkelen. Ze zien in de praktijk wat het voor mensen kan betekenen als ze hun gezondheid verbeteren. Minder snel klachten, een vitaler en zelfstandiger leven, minder zorg nodig. En juist omdat ze al in de systemen zitten, kunnen ze een flinke draai aan het vliegwiel geven.”

Eigen regie en uitdagende leerdoelen

Bijvoorbeeld met beleid en projecten gericht op gezondheidsbevordering. “Het is aan onze studenten om te achterhalen wat gezondheid voor mensen betekent, wat hun gedrag is, wat gewenst gezondheidsgedrag is en hoe we dat kunnen bevorderen. Welke programma’s, interventies en innovaties passen het beste? Juist omdat deze zienswijze op gezondheid nog in het beginstadium is, vraagt dat best veel van onze studenten en van onze opleiding. We zijn voortdurend aan het ontwikkelen. Daar is gelukkig ook ruimte voor. Studenten denken zelf na over hoe ze de leeruitkomsten van de opleiding kunnen aantonen. Dat maakt deze opleiding voor deeltijders extra interessant. Juist vanwege die eigen regie kun je zorgen dat de opleiding naadloos aansluit op jouw kennis, ervaring, interesses en werk.”

Meer weten?

Ga naar www.fontys.nl en zoek op ‘Gezondheid’.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Sittard-Geleen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: