Voorpagina Voorwoord Gemeente Sittard-Geleen Interview Machteld Huber MIK & PIW Groep Aan de slag met het spinnenwebmodel Apetito Makkelijk meer bewegen De kracht van groen MobiliteitsWereld MIK & PIW Groep - healthyLIFE De kracht van cultuur op Positieve Gezondheid De kracht van vrijwilligers Hoe Positieve Gezondheid in de praktijk het welzijn bevordert Profiel ASL - Mi Coaching Profiel ASL MEE Zuid Limburg - Vista College Fontys Hogeschool: Gezondheid een vak apart Fontys Hogeschool

Positieve gezondheid en meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Maar niet iedereen lukt dit. MEE Zuid-Limburg zet zich in voor mensen met een beperking. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat zij naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving.

Dit doen we bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl te bevorderen. Zo begeleiden we mensen met een beperking naar een gezonder leven. Meer bewegen, gezonde voeding, een leuke sport en andere dingen die helpen om lekkerder in je vel te komen.

Hoe een fiets het leven van Josien en Willem veranderde

Willem en Josien krijgen ondersteuning van Linda, cliëntondersteuner bij MEE. Vanwege financiële problemen konden zij hun auto niet meer onderhouden. “Het ging toen helemaal niet zo goed met ons. We hadden stress om geld, om onze kinderen, onze gezondheid en toen ging ook onze auto nog kapot’’, vertelt Josien.

Door alle tegenslagen met de auto was het geld van Willem en Josien op. Ze aten van de voedselbank en moesten hun grootste hobby zwemmen opzeggen. Jammer, want juist als je je niet goed voelt, is beweging zo belangrijk. Samen bedachten ze dat een fiets met accu misschien een goed alternatief zou zijn. “Nu we een elektrische fiets hebben, komen we weer vooruit. Even boodschappen doen, naar onze dochter in een dorp verderop. Je komt op mooie plekken en je spreekt mensen”, vertelt Willem.

Linda licht toe: “Als ik weet wat er speelt, kan ik breed meekijken. De vraag ging eerst om het vervoer, maar door goed te luisteren en door te vragen, ontdek je wat er écht speelt. En dan ligt het antwoord soms in heel normale dingen. Dingen die heel dichtbij liggen en mensen gewoon op eigen kracht kunnen doen.”

Meer weten?

Neem eens een kijkje op www.meezuidlimburg.nl.

CIOS studenten rolmodellen voor Positieve Gezondheid

Bij VISTA college worden mbo studenten opgeleid voor hun toekomstige beroep én als ambassadeurs van Positieve Gezondheid. Frank Schoonbrood, vroeger docent bij CIOS, is bij het roc implementatiecoach van Positieve Gezondheid en projectleider van VISTA vitaal. Hij motiveert studenten en medewerkers om breder naar gezondheid te kijken.

‘Hoe gaat het nu écht met je?’ De tijd nemen om in elkaar geïnteresseerd te zijn, gaat volgens Frank verder dan wat je studeert of welke rol je hebt. ‘Of je nu een student CIOS of Maatschappelijke Zorg of een medewerker bent.’ Elkaar eerder deze vraag stellen, voordat we uitvallen, maakt volgens hem het verschil.

“Als je Positieve Gezondheid begrijpt en doorleeft, kun je iemand gerichter helpen”, zegt Frank. “Dat is natuurlijk belangrijk voor iedereen, maar nog meer voor CIOS studenten, die worden opgeleid tot vakmensen die in hun werk straks de samenleving gaan motiveren om tot een gezondere en sportievere levensstijl te komen.”

Hij legt uit: “Stel, een klant sport niet voldoende. In plaats van meteen te gaan bewegen, leren we onze studenten om vragen te stellen. Zo komen ze erachter dat misschien de thuissituatie een rol speelt, waardoor deze klant niet aan bewegen toekomt. Door deze vragen, vinden hun toekomstige klanten zelf het antwoord, en voelen ze zich gemotiveerder om in beweging te komen.”

Voor VISTA en met name CIOS is ‘Samen Positief Gezond’ belangrijk. Frank: “Hierdoor zien onze studenten dat er in het werkveld en in de gemeenschap een rol voor hen is weggelegd. En dat ze daarin een rolmodel mogen zijn, motiveert hen alleen maar meer.

Wil jij een CIOS-rolmodel voor Positieve Gezondheid worden?

Ga naar www.vistacollege.nl/cios

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Sittard-Geleen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: