Voorpagina Voorwoord Vista College Vrijwilligers in het zonnetje Apetito Sittard-Geleen Sam& voor alle kinderen Het Wetshuys advocaten mediators Iedereen moet mee kunnen doen Zo Wonen Samen sterk tegen eenzaamheid 046 Thuiszorg Laat geen geld liggen! vervolg... Laat geen geld liggen! Mobiliteitswereld Sittard Zorg wordt beter door samen te werken Wonen Limburg Nobama Care - ZOwonen Nobama Care Hulp bij verslaving Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid Gilde opleidingen in Sittard-Geleen Gilde opleidingen Frenken van Moers & Heerings notarissen - E-health Frenken van Moers & Heerings notarissen Digitaal vaardiger De Domijnen
in de gemeente Sittard-Geleen

Fotograaf: Annemiek Mommers

Haikel Jeridi:
een zij-instromer die zijn droom waarmaakt

Op dit moment leeft Haikel Jeridi (51) zijn droom. Hij is zij-instromer en volgt de bbl-opleiding Verzorgende-IG bij Gilde Opleidingen in Sittard-Geleen. Dat betekent dat hij een dag in de week naar school gaat en de overige dagen werkzaam is in de zorg bij Zuyderland in Sittard. Hij lijkt zijn leven goed op de rails te hebben, maar dat is niet altijd zo geweest. Haikel heeft in zijn leven hard moeten knokken en zijn succes komt dan ook niet uit de lucht vallen.

Haikel is sinds 2014 mantelzorger van zijn vriendin Jacqueline. Vroeger wilde hij dokter worden, maar door omstandigheden is dit er nooit van gekomen. Hij is gestopt met leren en heeft verschillende banen gehad, van productiemedewerker tot bouwvakker. Later kwam hij terecht bij een bedrijf dat met medicijnen werkte en dat vond hij geweldig. Hij heeft enorm veel over medicijnen geleerd en is uiteindelijk als apothekersassistent gaan werken.

Inspiratie om het roer om te gooien

Haikel’s droom viel in duigen toen hij gediagnosticeerd werd met diabetes en blaaskanker. In 2020 onderging hij een operatie voor blaaskanker. Daarna brak de coronapandemie uit. Met alle onderliggende ziektes was dit een angstige tijd voor Haikel. Hij werd besmet met corona en kwam op de IC terecht. Hij was bang dat hij niet zou overleven. “Ik werd tien weken in slaap gehouden. Toen ik wakker werd, ontdekte ik dat ik iets anders wilde doen, het roer moest om. Ik heb me voorgenomen dat als ik het zou overleven, ik in de zorg zou gaan werken. Ik was ontzettend onder de indruk van het zorgpersoneel dat voor me gezorgd heeft tijdens deze heftige situatie.”

 

Van corona-herstel naar werken in de zorg

“Dit motiveerde me om te herstellen, ook al zeiden ze dat het meer dan een jaar zou duren, maar die tijd had ik niet. Binnen 2 maanden klom ik omhoog en voelde ik me beter. Ik besloot te solliciteren in de zorg. De eerste keer werd ik niet aangenomen door Zuyderland, maar ik gaf niet op. Mijn doel was duidelijk en de tweede keer had ik meer geluk. Dit jaar werd ik aangenomen en vanaf dat moment ging het balletje rollen.”

Mijn ervaringen bij Gilde Opleidingen: werken, leren en groeien

“Ik ben nu ingeschreven bij Gilde Opleidingen in Sittard-Geleen. Daar ga ik één dag in de week naar school. De rest van de week werk ik bij Zuyderland. En thuis ben ik nog steeds mantelzorger voor Jacqueline. Ik heb een druk leven, maar het is het allemaal waard! Bij het Gilde begeleiden ze me goed. Ondanks mijn kennis van de zorg leer ik nog steeds. Mijn klas is leuk.

Er zitten mensen van alle leeftijden in en we kunnen veel van elkaar leren. Ik volg vakken over zorg, maar ook Nederlands en rekenen. Mijn studie duurt nog 3 jaar en ik hoop het dan af te ronden.”

Nooit te oud om te leren

“Als je een nieuwe weg wilt inslaan, doe dat dan! Werken en leren is de perfecte combinatie. Hopelijk kan ik anderen inspireren om deze stap te zetten. Ik bedoel, kijk eens naar mij, 51 jaar oud en nog steeds aan het leren. Het bewijs maar weer dat je nooit te oud bent om te leren. En trouwens, ik kan Gilde Opleidingen ten zeerste aanbevelen.”

Kijk voor meer informatie op www.gildeopleidingen.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: