Voorpagina We zijn er voor iedereen Spek & Van den Beld Notariaat Lariks helpt u weer op weg Aangenaam bij Menno De ene week bij papa, de andere bij mama Rondkomen in Leusden Leusdenleeft! Ontdek wat er te doen is Zorgen voor een ander Futurum begeleid wonen - Humankind Humankind Kendro-Stijl - Humanitas Kendro-Stijl Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Spek & Van den Beld Notariaat - E-health
in de gemeente Leusden

Bepaal zélf wie uw belangen mag behartigen als u dat niet meer kunt

We denken er liever niet over na, maar we kunnen allemaal ziek worden of een ongeluk krijgen. Het kan dan zo zijn dat u uw eigen zaken niet meer kunt regelen. Dat u niet meer voor uw financiën kunt zorgen, uw administratie niet meer kunt doen en ook voor het inschakelen van medische zorg hulp nodig heeft.

Als u in zo’n verdrietige situatie terechtkomt en u kunt zelf uw wensen en behoeften niet meer kenbaar maken, zal de Kantonrechter beslissen wie uw belangenbehartiger wordt. Dit wordt een bewindvoerder of curator.

Levenstestament

Maar weet u dat u zelf ook de regie kunt nemen? U kunt nu al vastleggen wat in een dergelijke situatie uw wensen zijn. U kunt ook kenbaar maken wat u juist allemaal niet wilt. Door uw wensen en behoeften vast te leggen in een levenstestament bepaalt u zélf wie uw belangen mag behartigen. Juist voor het moment dat u dit zelf niet meer kunt. Denk aan een volmacht voor uw bankzaken, uw belastingaangiften en een volmacht om met medische hulpverleners te overleggen. Maar denk ook aan het doen van schenkingen (dit kan fiscaal van belang zijn). Of de verkoop van uw woning als u niet meer thuis kunt wonen. In het medische deel van uw levenstestament kunt u aangeven wat uw wensen zijn rondom uw medische zorg. Ook legt u een eventueel behandelverbod vast en hoe u denkt over euthanasie.

Meer informatie

Ook al is het geen fijn onderwerp om over na te denken, u regelt dit toch liever zelf dan dat u de Kantonrechter voor u laat beslissen? Wilt u hier verder over na denken, loop dan binnen bij uw plaatselijke notaris: Spek & Van den Beld Notariaat, Hamersveldseweg 65 in Leusden (033-4 945 945). Wij maken graag een vrijblijvende afspraak met u. Of lees de brochure ‘Wie geef ik het vertrouwen?’ op onze website www.spekbeld.nl.

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: