Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen samen055 samen 055 CODA Apeldoorn - Riwis Zorg en Welzijn Riwis Zorg & Welzijn CODA Apeldoorn Klein Geluk - Sportservice Apeldoorn Klein Geluk Zorggroep Apeldoorn - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Zorggroep Apeldoorn Pluryn - Stichting Ontmoeting Stichting Ontmoeting Stichting de Kap - Werkleerbedrijf Lucrato Gelre Ziekenhuizen: focusklinieken
in de gemeente Apeldoorn

René (links) en Co (rechts) in CODA

Beter leren
lezen en schrijven

Het is donderdagochtend. René is samen met Co aan het lezen in CODA. René is laaggeletterd. Op donderdag gaat hij naar de Leesclub van het TaalDigiHuis in CODA. Co is zijn coach; hij helpt René bij het lezen. Ze lezen elkaar voor en vertellen wat ze gelezen hebben. Daar praten ze samen over. Ook helpt Co René bij het schrijven.

“Ja, ik ben laaggeletterd”, vertelt René. Iets wat hij heel lang aan niemand verteld heeft. Omdat hij zich er voor schaamde. Omdat hij niet anders wilde zijn. Tot drie jaar geleden. Toen heeft hij bij CODA Taalhuis, het huidige TaalDigiHuis CODA, om hulp gevraagd.

“Ik ben blij dat ik toen durfde te zeggen dat ik laaggeletterd ben.
Ik wilde ook kunnen lezen. Maar om dat te leren, moest ik toegeven dat ik dat niet kon. Dat ik laaggeletterd ben. Heel lang durfde ik dat niet te zeggen. Nu ben ik blij dat ik dat drie jaar geleden gedaan heb. Vanaf het eerste moment dat Co met mij ging oefenen, merkte ik dat beter kunnen lezen je leven makkelijker maakt. Ik ga nog steeds naar de Leesclub in het TaalDigiHuis omdat ik lezen leuk vind”, laat René weten.

“De Leesclub is geen les. Het is vooral rustig samen lezen. Zonder dat iets moet”, vertelt Co. Co is leescoach bij het TaalDigiHuis. Hij heeft als leraar op een lagere school gewerkt. “René moet niks. Hij wil het zelf graag. En daardoor leest hij steeds beter. Ik help hem daarbij. Hij maakt echt grote stappen.”

“Ik wil tegen iedereen zeggen die laaggeletterd is: kom er eerlijk voor uit. Vertel het andere mensen. En ga naar het TaalDigiHuis in CODA. Daar helpen ze je echt”, zegt René. “Mijn leven is veel mooier, leuker en makkelijker geworden. Ik kan nu zelf zaken op de computer regelen, een mail lezen en schrijven. En voor een bezoek aan de huisarts of voor het lezen van formulieren of bijsluiters hoef ik nu ook niet meer om hulp te vragen.”

Heb je moeite met lezen en schrijven? Of ken je iemand die dat moeilijk vindt? TaalDigiHuis Apeldoorn helpt iedereen die dit beter wil leren. Wil je meer weten? Kom dan naar het TaalDigiHuis in CODA of bel 055 – 526 85 61.

Vrijwilligerswerk
in de ggz

Als vrijwilliger bij Riwis Zorg & Welzijn lever je een belangrijke bijdrage aan het dagelijks leven van cliënten en bewoners. Van het maken van een praatje of een wandeling tot het doen van spelletjes of ondersteunen bij woonvragen. Binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in en rondom Apeldoorn zorgt Sanne Libert, vrijwilligerscoördinator, dat de inzet van vrijwilligers op rolletjes verloopt. 

Maatjes

“Er zijn veel plekken binnen Riwis waar vrijwilligers actief zijn”, vertelt Sanne. “Bekend zijn bijvoorbeeld ‘de maatjes’. Zij doen activiteiten met een individuele cliënt. Bij een goede klik, kan dat veel betekenen voor zowel de cliënt als de vrijwilliger. Mijn rol is dat ik een geslaagde koppeling probeer te maken. Pas kreeg ik een vraag voor een hardloopmaatje. Als ik dan een vrijwilliger spreek die graag iets sportiefs wil doen dan is het geweldig als blijkt dat een match werkt.

Nog meer activiteiten

Er zijn ook vrijwilligers die andere dingen leuk vinden zoals actief zijn op een woonvorm. Je kunt dan denken aan samen koken of spelletjes doen. Belangrijk is dat iemand plezier heeft in het werk, zodat het vrijwilligerswerk je ook wat geeft.

Spin in het web

Ik verbind alle partijen die betrokken zijn bij de inzet van vrijwilligers en ik blijf ook altijd contact houden met de vrijwilliger. Als er eventueel problemen ontstaan dan is het mijn taak om in actie te komen. Een vrijwilliger is een waardevolle aanvulling voor zowel de cliënt als de begeleider, en je moet er als organisatie in willen investeren.

Waardering

Riwis waardeert de bijdrage van alle vrijwilligers. Het is belangrijk voor het welzijn van onze cliënten en daarom zetten we ons in om goede matches te maken. Als vrijwilliger kun je ook deelnemen aan de trainingen van ‘Apeldoorn pakt aan’. We hopen dat het doen van vrijwilligerswerk ook wat toevoegt voor de persoon zelf en zij energie en een warm gevoel krijgen van het werk dat ze doen.”

Ook vrijwilliger worden?

Kijk eens op riwis.nl bij ‘vrijwilligers’ of neem contact op met Sanne Libert via [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: