Voorpagina Voorwoord Bataviastad Fashion Outlet Zeewolde biedt puur plezier Stichting Puur Zeewolde Lelystad zo veel te doen Van der Valk Hotel Lelystad Urk: Authentiek vissersdorp en voormalig eiland in de Zuiderzee Evenementenkalender april Evenementenkalender mei - juni Evenementenkalender juni - juli - augustus Evenementenkalender september Wat te doen met de kids als het regent? Wat te doen met de kids als het regent? Vervolg Ontdek de unieke verhalen van de Noordoostpolder Almere: Ontdek de jongste en groenste stad van Nederland Dronten Zien, Doen & Beleven Marker Wadden - Wereldse Waterwerken - Batavia Stad

URK

Urk: authentiek vissersdorp en voormalig eiland in de Zuiderzee

Urk is bekend om haar schilderachtige steegjes (ginkies), pittoreske pleintjes en authentieke visserswoningen. Laat je verrassen door haar knusse pleintjes, verrassende doorkijkjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes. De kleine monumentale huisjes, gesitueerd in een doolhof van steegjes, lijken steun bij elkaar te zoeken. Op de traditioneel groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen, over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed. Doe zelf een stap terug in de tijd en ervaar hoe het vroeger in de vissershuizen was in Beleefhuis Ut Kunstige Vissers Ussien.

In de oude, karakteristieke Westhaven liggen de houten botters en oude schepen. De bedrijvigheid van de botterschuur, gelegen naast de oude werfhelling die nog altijd in gebruik is, zorgt voor een levendig en aantrekkelijk stuk haven. Flanerend langs de havens is het lossen van de IJsselmeerkotters zichtbaar. Van begin mei tot eind augustus wordt er op het IJsselmeer op paling gevist. Van dinsdag tot en met vrijdag is er aanvoer van paling en andere vissoorten zoals snoekbaars, voorn en rode baars. Rond 14:15 uur start de verkoop, die ook toegankelijk is om te bezoeken.

Stap in Museum Het Oude Raadhuis de stuurhut binnen: draai aan het roer en gooi de visnetten uit in de fonkelnieuwe Visserij Experience. Leer hier alles over innovatie en hoe bijgedragen wordt aan duurzame visserij.

Op het meest westelijke puntje van Urk is de vuurtoren te vinden. Deze in 1844 gebouwde lichttoren is 18,5 meter hoog en biedt op heldere dag uitzicht op drie provincies.

Leuk weetje: deze baken in de nacht is de enige van Nederland waarbij het licht tegen de wijzers van de klok in draait. Achter de vuurtoren ligt een anker uit 1615, die waarschijnlijk afkomstig is van de vloot van Michiel de Ruyter.

Bij het nabijgelegen Vissersmonument zijn de namen te lezen van de vissers die zijn gebleven op zee. Het standbeeld toont een vrouw die nog eenmaal omkijkt naar zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen. Ook het hoogste punt van Flevoland is op Urk te vinden, bij de oudste Urker kerk; het Kerkje aan de Zee.

Urk leent zich uitstekend om al wandelend te ontdekken, heerlijk een dagje genieten op het strand of maak een rondvaart met de Urker boot De Zuiderzee. Ga op ontdekkingstocht door de ginkies onder leiding van een gids, shop in de unieke boetiekjes die in de oude straatjes gevestigd zijn, proef de verse vis en geniet van een drankje op een gezellig terrasje.

Genieten van de natuur? Ook daarvoor ben je op Urk aan het juiste adres. Verken het natuurgebied Urkerveld wandelend of per fiets of ontdek de contouren van het oude eiland urk tijdens het Rondje Eiland Urk.

www.touristinfourk.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:
Waterloopbos


Marker Wadden