Voorpagina Voorwoord Bataviastad Fashion Outlet Zeewolde biedt puur plezier Stichting Puur Zeewolde Lelystad zo veel te doen Van der Valk Hotel Lelystad Urk: Authentiek vissersdorp en voormalig eiland in de Zuiderzee Evenementenkalender april Evenementenkalender mei - juni Evenementenkalender juni - juli - augustus Evenementenkalender september Wat te doen met de kids als het regent? Wat te doen met de kids als het regent? Vervolg Ontdek de unieke verhalen van de Noordoostpolder Almere: Ontdek de jongste en groenste stad van Nederland Dronten Zien, Doen & Beleven Marker Wadden - Wereldse Waterwerken - Batavia Stad

Noordoostpolder

Ontdek de unieke verhalen van de Noordoostpolder

De Noordoostpolder ligt al meer dan 80 jaar droog. Pioniers bouwden dit nieuwe land. Avonturiers brachten het tot leven. En jij bent van harte welkom om de Noordoostpolder nu zelf te komen ontdekken. Lees onze tips en plan jouw bezoek!

Het Waterloopbos

Het landschap werd 80 jaar geleden op de tekentafel ontworpen. Rechte lijnen en een strakke indeling van natuur, agrarisch gebied en dorpen rondom Emmeloord. Dat herken je nog altijd in het landschap. Al beginnen de lijnen hier en daar te vervagen; de natuur gaat toch zijn eigen gang. Dat merk je ook in het Waterloopbos: een uniek bos, door de wisselwerking van natuur en techniek. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier van de jaren 50 tot en met de jaren 90 waterloopkundige onderzoeken. Je vindt hier de restanten van schaalmodellen die in dit bos werden getest. Inmiddels is dit bos ook een thuis geworden voor ijsvogels, juffers, libellen en bijzondere planten. Diverse wandelroutes brengen je langs de modellen en door bijzondere natuur. Sluit jouw wandeling af bij Paviljoen Het Proeflab//. Vanuit hier heb je uitzicht op het imposante Land Art kunstwerk Deltawerk//: een monument voor de strijd tegen het water en vindingrijkheid op het gebied van waterbeheer.

UNESCO Werelderfgoed Schokland

Ben jij al eens op Schokland geweest? Ontdek het werelderfgoed van Flevoland in de Noordoostpolder. Dat mag je echt niet missen! Dit voormalige eiland was ooit een dapper, maar kwetsbaar stukje land in de woeste Zuiderzee. Altijd in strijd met het water. In 1859 werd het eiland vanwege de aanhoudende stormvloeden ontruimd.

Toen de Noordoostpolder werd drooggelegd, werd Schokland een eiland op het droge. Vandaag de dag kun je het eiland nog steeds goed onderscheiden van het nieuwe land.

© Natuurmonumenten, Miranda Wijngaard

Met diverse fiets- en wandelroutes kun je het gebied zelf gaan verkennen. In Museum Schokland hoor je alles over de bijzondere geschiedenis van dit eiland. Wist je dat hier al zo’n 12.000 jaar geleden mensen woonden? Met wisselende tentoonstellingen en bijzondere evenementen zoals concerten, is er altijd iets te beleven.

Nagele: het plattedakendorp

Nagele heeft een unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Het dorp werd in de jaren vijftig door beroemde architecten ontworpen en kenmerkt zich door platte daken.

In Museum Nagele ontdek je de ontstaans- en inrichtingsgeschiedenis van het bijzondere dorp. Handig, want daarna kun je het dorp zelf in en bekijken. Met een bezoek aan Museumhuis Polman waan je je (terug) in de jaren 50. Je ervaart zelf hoe het moet zijn geweest om in de pioniersjaren in de Noordoostpolder te hebben gewoond.

Bezoek visitnoordoostpolder.nl voor meer informatie en inspiratie.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:
Waterloopbos


Marker Wadden