Voorpagina Voorwoord ReBUILD Coaching Regelingen die u kunnen helpen M.O.S. Meijo - NHL Stenden MeiJo NHL Stenden Hogeschool Carins staat voor je klaar Carins Horizon Begeleiding - Adenium Adenium Smelnehaven - Firda ROC Friese Poort Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Faktorfier - E-health
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Hulp bij mantelzorg

U zorgt voor een ander
maar wie zorgt voor u?

We vinden het vaak heel gewoon om voor een ander te zorgen. Je laat iemand van wie je houdt of met wie je een band hebt toch niet in de steek als die hulp nodig heeft? Toch wordt het geven van zorg veel mantelzorgers langzaam maar zeker te zwaar. Overbelasting ligt dan op de loer.

Om de zorg voor een ander vol te kunnen houden is het belangrijk dat u uw grenzen bewaakt, daarin eerlijk bent naar uzelf én op tijd om hulp vraagt. Stel uzelf regelmatig de vraag: wat heb IK nodig om dit vol te houden.

Er is geen toverformule voor wat werkt bij mantelzorg. Iedere situatie is immers uniek en elk mens is anders. Onderstaand een aantal tips en adviezen die u mogelijk helpen om de zorg goed vol te houden.

  • Blijf het contact met familie en vrienden onderhouden: probeer ze te betrekken in de zorg voor uw naaste.
  • Maak tijd voor uzelf en voel u hier niet schuldig over.
  • Durf hulp te vragen van zowel professionals maar ook van familie of vrienden.
  • Leer loslaten: erken uw eigen beperkingen en wees daar eerlijk over én durf de zorg ook uit handen te geven.
  • Probeer trots te zijn op uzelf. U vervult een belangrijke taak!
  • Maak gebruik van voorzieningen zoals een boodschappen- of maaltijdservice.
  • Informeer naar de mogelijkheden van diverse vrijwilligersorganisaties.

Meer informatie?

Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning? Schakel dan de MeiJo consulent in:
Telefoon: 088 512 1000
E-mail: [email protected]
www.meijo.nl/voor-mantelzorgers

Studeren in eigen tempo

Lees het verhaal van Onno en kies ook voor een betekenisvolle toekomst in Zorg & Welzijn. Onno (47) was nooit zo van het leren, tot hij tijdens zijn werk in de gehandicaptenzorg tot een belangrijk inzicht komt. Nu volgt hij de deeltijdopleiding Social Work en studeert hij in zijn eigen tempo.

Na tien jaar als timmerman werd Onno ontslagen, dit gaf hem de kans om na te denken over zijn toekomst. “De jongens die ik voetbaltraining gaf kwamen naderhand vaak bij me om te praten. Ze namen me in vertrouwen. Dat zette me aan het denken. Kon ik jongeren met problemen ook verder helpen?”

Rugzakje

“Ik ging in de gehandicaptenzorg werken. Door die baan werd mijn liefde voor de mens met een beperking steeds groter. Met verschillende cursussen en trainingen dook ik steeds dieper in de belevingswereld van cliënten. Alles wat ik leerde stopte ik in mijn rugzakje met tools. Ergens lonkte wel die hbo-opleiding. Er echt voor gaan? Dat durfde ik nog niet.”

Perfecte match

“Om mijn cliënten optimaal te kunnen helpen, had ik specifieke kennis nodig. Ik ging bewust op zoek naar een opleiding die ik in deeltijd kon doen. Ik ben naast mijn werk ook mantelzorger en wil mezelf niet te veel druk opleggen. De deeltijdopleiding Social Work bij NHL Stenden bleek mijn perfecte match.”

Vooruitstruikelen

“De start van mijn opleiding vond ik lastig. Opeens zit je weer in de schoolbanken en moet je uitvogelen hoe alles werkt. Ik had heel goed op mijn snufferd kunnen gaan. Maar niet proberen, daar houd ik niet van. Na een stroef begin haalde ik gelukkig snel goede cijfers en motiveerden mijn docenten me om door te gaan. Dus probeer het, struikel vooruit en kijk waar je het brengt. Ik denk veel verder dan wanneer je nooit begint.”

Meer informatie?

Ook om- of bijscholen in de sociale of zorgsector? NHL Stenden heeft alle opleidingen in huis. Check onze website: www.nhlstenden.com.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: