Voorpagina Voorwoord Osté Advocaten en Bewindvoering Fietsmaatjes - Het infoplein Centrum voor Wonen en Welzijn Informatiepunt tegen eenzaamheid Wegwijzer Oosterhout Asendo - ZoHealthy Gamen: wanneer is veel té veel? Bibliotheek Theek 5 - mijngezondheid.net Wat je moet weten over een burn-out Prismanet - Rijppaert & Peeters Advocaten Prisma Rijppaert & Peeters Advocaten
in de gemeente Oosterhout


Positiviteitsdagboek

Veel kinderen en jongeren hebben wel eens last van negatieve gedachten, voelen zich wel eens verdrietig of piekeren veel. Wanneer zij last hebben van negatieve gedachten kan het soms lijken alsof er niets meer positief of fijn is in hun leven.

Bewust stilstaan bij positieve momenten

Het kan helpend zijn om een positief-dagboekje bij te houden waarin ze dingen schrijven die zij fijn vonden of waar zij trots op zijn. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals ‘de ochtendzon die naar binnen scheen terwijl ik genoot van een kopje thee’ of ‘mijn favoriete liedje dat vanochtend op de radio kwam’. Door hier bewust bij stil te staan, merken kinderen vaak dat ze meer fijne en positieve momenten gaan herkennen. Hierdoor zitten ze vaak een stuk lekkerder in hun vel.

Versterken van helpende gedachten

Asendo helpt kinderen en jongeren hierbij, bijvoorbeeld door het ordenen van hun gedachten of het versterken van helpende gedachten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van cognitieve gedragstherapie of ACT. Asendo biedt ook hulp aan kinderen en jongeren bij andere vragen met behulp van behandeling, begeleiding of diagnostiek. Dit zetten wij in om klachten te verminderen, om nieuwe vaardigheden aan te leren of inzichten te geven.

Wil je meer weten over Asendo? Kijk op www.asendocare.nl.


Stoppen met roken lukt beter onder professionele begeleiding

Veel mensen weten niet dat nicotine, het belangrijkste bestanddeel van een sigaret, verslavender is dan harddrugs. Dat komt omdat er na het inhaleren van de rook al binnen 7 seconden dopamine vrij komt. Naast deze lichamelijke verslaving, is roken ook een hardnekkige gewoonteverslaving. Niet gemakkelijk om te stoppen met roken dus.

“Rokers die bij ons starten met het programma, hebben vaak al meerdere zelfstandige stoppogingen gedaan…zonder succes”, vertelt Adriënne van den Bosch (manager bij ZoHealthy Leefstijl & Preventie). ZoHealthy biedt verschillende programma’s aan op het gebied van gezonde leefstijl in Oosterhout en Dongen. Deelname aan deze programma’s wordt door de zorgverzekering vergoed.

Eén van de programma’s is Stoppen met roken. Adriënne: “Onderzoek heeft aangetoond dat stoppen met roken onder professionele begeleiding een grotere kans van slagen heeft dan zelfstandig stoppen”. De stoppen-met-roken coach begeleidt en ondersteunt rokers gedurende 3 maanden, eventueel met hulpmiddelen. “Na de begeleiding is ruim 80% van de deelnemers gestopt met roken.”, aldus Adriënne.

Uitgebreide informatie over Stoppen met roken en de andere programma’s is te vinden op www.zohealthylife.nl. ZoHealthy werkt nauw samen met huisartsen en andere zorgprofessionals in de regio.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: