Voorpagina Voorwoord Osté Advocaten en Bewindvoering Fietsmaatjes - Het infoplein Centrum voor Wonen en Welzijn Informatiepunt tegen eenzaamheid Wegwijzer Oosterhout Asendo - ZoHealthy Gamen: wanneer is veel té veel? Bibliotheek Theek 5 - mijngezondheid.net Wat je moet weten over een burn-out Prismanet - Rijppaert & Peeters Advocaten Prisma Rijppaert & Peeters Advocaten
in de gemeente Oosterhout

Gamen: wanneer is veel té veel?

Voor u als ouder vast geen onbekend tafereel. Uw kind komt thuis van school, maakt met een beetje geluk zijn huiswerk, zoekt z’n controller en verdwijnt daarna uit beeld tot het avondeten. Vraagt u zich weleens af of het gamegedrag van uw kind nog wel gezond is? Lees dan verder.

Samen gamen

Gamen is voor kinderen een populaire hobby. Meer dan 92% van de kinderen onder de 18 jaar speelt minstens 5 uur per week spelletjes op de pc, smartphone of op een console. Kinderen gamen om te ontspannen, maar ook om in contact te blijven met leeftijdsgenoten. Bij populaire spellen zoals Minecraft en Fortnite draait het niet alleen om het bouwen en vechten in andere werelden. Vooral de mogelijkheid om dit samen met anderen te doen maakt het zo leuk voor kinderen. En volgens experts is daar helemaal niets mis mee. Integendeel, samen gamen heeft in deze tijd juist voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die alleen ‘singleplayer games’ speelden, meer last kregen van eenzame gevoelens dan jongeren die vooral met anderen gameden.

Positieve effecten

Steeds meer jongerenwelzijnsorganisaties erkennen dat gamen ook positieve effecten kan hebben op de jeugd. Het is namelijk een goede manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast kan gamen de talenkennis verbeteren.

Zweedse onderzoekers lieten een voorzichtig verband zien tussen het gamegedrag van tieners en hun kennis van de Engelse taal. Verder wordt tijdens het gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en het strategisch inzicht getraind.

Betrokken blijven

In plaats van het gamen zoveel mogelijk te beperken, raden experts aan om betrokken te blijven bij deze hobby van uw kind. Schuif bijvoorbeeld een keertje aan tijdens het gamen en probeer interesse te tonen in wat uw kind op het scherm aan het doen is. Op een later moment kunnen jullie het er in een gesprek over hebben. Daarin kunt u uw eventuele zorgen uiten en samen met uw kind tot afspraken komen die bij uw gezinssituatie passen. Het is uiteraard belangrijk om waakzaam te blijven bij het gamegedrag van uw kind en in het bijzonder de andere aspecten van zijn leven. Gaat uw kind op gepaste tijd naar bed? Ziet hij zijn vrienden ook nog in het echt? En beleeft hij nog plezier aan andere hobby’s, zoals sporten of buiten spelen? Wanneer dit in balans is, is er weinig reden om aan te nemen dat uw kind gameverslaafd is.

Wanneer wel gameverslaafd

Opvoedings- en verslavingscentra hebben het over een gameverslaving wanneer er excessief veel wordt gegamed en dit invloed heeft op onder andere de schoolprestaties, vriendschappen en het eet- en slaappatroon. Symptomen kunnen per kind verschillen, maar wanneer u het vermoeden heeft dat uw kind onder zijn gamegedrag begint te lijden, twijfel dan niet om contact op te nemen met de schoolverpleegkundige, de huisarts of met Centrum Jeugd & Gezin.

Uw kind kan gameverslaafd zijn, wanneer hij voor de periode van minstens een jaar:

  • Aan niets anders kan denken dan gamen
  • Kwaad reageert wanneer hij bij het gamen wordt gestoord
  • Maaltijden overslaat om te kunnen gamen
  • Vriendschappen laat verwateren
  • Liegt over zijn gamegedrag
  • Zich niet meer interesseert in andere activiteiten
  • Last heeft van ontwenningsverschijnselen bij het niet spelen
  • Gamen gebruikt om problemen te ontvluchten
  • Laat gaat slapen en/of laat opstaat

*Voor een diagnose moet uw kind voldoen aan meerdere criteria. Deze diagnose kan alleen worden gesteld door een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: