Voorpagina Voorwoord Osté Advocaten en Bewindvoering Fietsmaatjes - Het infoplein Centrum voor Wonen en Welzijn Informatiepunt tegen eenzaamheid Wegwijzer Oosterhout Asendo - ZoHealthy Gamen: wanneer is veel té veel? Bibliotheek Theek 5 - mijngezondheid.net Wat je moet weten over een burn-out Prismanet - Rijppaert & Peeters Advocaten Prisma Rijppaert & Peeters Advocaten
in de gemeente Oosterhout

Centrum voor Wonen en Welzijn:

Jong en oud kunnen binnenlopen voor al hun vragen over wonen en zorg

Op 8 december 2022 werd aan de Kerkstraat 19 het Centrum voor Wonen geopend. Zowel jonge als oude(re) inwoners kunnen hier op een laagdrempelige manier terecht voor informatie, advies en begeleiding bij de mogelijkheden om vitaal, veilig, comfortabel en prettig zelfstandig te kunnen (blijven) wonen. Zes organisaties op het snijvlak wonen, welzijn en zorg bundelen hun krachten in deze proef voor een jaar.

Grote gebeurtenissen en veranderingen in het leven kunnen vragen oproepen over de huidige en toekomstige woonsituatie. Bijvoorbeeld praktische of financiële vragen. Of vragen over zorg, ondersteuning, veiligheid of een fijne dagbesteding.

Het doel van Centrum voor Wonen is om vroeg met inwoners in gesprek te komen over wat ervoor nodig is om prettig, veilig en vitaal zelfstandig te (blijven) wonen. Met zes organisaties op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën onder één dak biedt het Centrum voor Wonen bezoekers een compleet advies.

Deze organisaties zijn:

  • Woningcorporatie Thuisvester
  • Welzijnsorganisatie Surplus Welzijn
  • Thebe wijkverpleging en wonen met zorg
  • Mijzo (fusieorganisatie van voorheen De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring)
  • Robbe Financiële Raadgevers/Finenzo
  • Gemeente Oosterhout

Groeiend aantal ouderen

De gemeente Oosterhout krijgt de komende jaren te maken met een toename van het aantal ouderen. Naar verwachting zal de gemeente Oosterhout in 2025 ruim 57.000 inwoners tellen, waarvan ruim 11% 75-plussers.

In 2030 stijgt het aantal 75-plussers zelfs tot ruim 13%. In dat jaar is bijna 40% van de gehele bevolking boven de 55 jaar en 25% boven de 65 jaar. Er is dus een grote groep die snel zal beginnen aan een volgende levensfase.

‘Bewust en goed voorbereid de toekomst tegemoet’

Wethouder Clèmens Piena: “De komende jaren neemt het aantal ouderen in Oosterhout toe. Deze inwoners komen voor vragen te staan. Is het mogelijk om in mijn huis te blijven wonen? Kan ik mijn woning aanpassen of beter verhuizen? Mensen zijn van nature geneigd dit soort vragen voor zich uit te schuiven. Maar ook starters lopen tegen vragen aan. Wat kan ik me nog veroorloven als ik op mezelf ga? Wat moet ik allemaal regelen? Ook zij kunnen terecht bij het Centrum voor Wonen. We zijn blij dat inwoners het komende jaar op een laagdrempelige manier langs kunnen komen bij de partners in Centrum voor Wonen. We gaan in gesprek met inwoners om antwoord te krijgen op hun vragen. Zo gaan ze bewust en goed voorbereid hun toekomst tegemoet.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: