Voorpagina Voorwoord Osté Advocaten en Bewindvoering Fietsmaatjes - Het infoplein Centrum voor Wonen en Welzijn Informatiepunt tegen eenzaamheid Wegwijzer Oosterhout Asendo - ZoHealthy Gamen: wanneer is veel té veel? Bibliotheek Theek 5 - mijngezondheid.net Wat je moet weten over een burn-out Prismanet - Rijppaert & Peeters Advocaten Prisma Rijppaert & Peeters Advocaten
in de gemeente Oosterhout

Informatiepunt eenzaamheid:

Samenwerken tegen eenzaamheid in Oosterhout

Wie zich zorgen maakt om iemand in Oosterhout die eenzaam is, kan voortaan eenvoudig hulp inschakelen. Het nieuwe Informatiepunt tegen Eenzaamheid zorgt ervoor dat de signalen van melders actief worden opgevolgd. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier een signaal afgeven en krijgen we samen meer voor elkaar, ook op het gebied van eenzaamheid.

Eenzaamheid: een veel voorkomend probleem

Vier op de tien Nederlanders voelt zich eenzaam. Als je je eenzaam voelt, ervaart je een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Bij eenzaamheid wordt vaak gedacht aan het stereotype beeld van (alleenstaande) ouderen. Maar sinds de coronapandemie is ook eenzaamheid onder jongeren een groeiend probleem.

Een informatiepunt voor iedereen

Als buurtgenoot, vrijwilliger of ondernemer die persoonlijk contact met mensen heeft (bijvoorbeeld kappers, notarissen, huisartsen of postbezorgers), vermoedt u misschien weleens dat iemand wat eenzaam is. Misschien weet u dan niet altijd hoe u kunt reageren, of waar u met uw zorgen heen moet. Het Informatiepunt tegen Eenzaamheid kan u in dit soort situaties verder helpen. U kunt bij het informatiepunt terecht als u zich zorgen maakt over iemand die mogelijk eenzaam is, maar ook als u zelf wel eens gevoelens van eenzaamheid heeft.

Een signaal is makkelijk af te geven

Door het laagdrempelige karakter van het informatiepunt heeft u geen kennis van de zorgstructuur nodig om uw melding te kunnen maken. Als u een signaal afgeeft, nemen de medewerkers van het informatiepunt het verder van u over. Çağla Uzun, sociaal werker in de wijk bij Surplus, legt hierna een huisbezoek af bij de eenzame Oosterhouter. Samen met de persoon in kwestie kijken ze vervolgens naar een passende en persoonlijk invulling.

Samenwerken tegen eenzaamheid: doe een melding

Meldingen doen kan door een e-mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar het Informatiepunt tegen Eenzaamheid op telefoonnummer (0162) 74 86 00.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: