Voorpagina Voorwoord Zorggroep Oude en Nieuweland Mantelzorg - Carrefour Carrefour Beweegcoaches - Jongerenwerk Therapeutisch Centrum GGZ FlevoMeer Bibliotheek - Zorg uit Handen Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk - Rabobank Het Notarieel - Zorggroep Oude en Nieuwe Land
in de gemeente Noordoostpolder

Notaris Hans-Willem Heetebrij

Houd altijd zelf de regie

Vorig jaar ontving ik een alleenstaande man in mijn spreekkamer. Ik ging met hem in gesprek en hij vertelde me dat hij een progressieve ziekte had. Helaas werd de situatie waarin hij niet meer zelfstandig zou kunnen handelen daardoor binnenkort voor hem realiteit. Aangrijpend en voor hemzelf ook heel zorgelijk.

De gedachte dat hij te zijner tijd fysiek of mentaal niet meer in staat zou zijn om zelf zijn zaken te regelen, vloog hem aan. Hij ging hier iemand voor aanwijzen die hij volledig vertrouwde en die dit namens hem kon doen. Dit wilde hij juridisch goed vastleggen, zodat hij hier in elk geval een rustig gevoel over had. Hij had immers al zorgen genoeg.

Samen bespraken we zijn wensen en ik stelde een levenstestament voor hem op. Hierin beschreven we wie zijn zakelijke belangen mocht behartigen als hij daartoe zelf niet meer in staat zou zijn. En wie er in dat geval namens hem zijn medische en persoonlijke zaken mocht regelen. Zijn wensen over de manier waarop hij graag wilde dat diegene dit namens hem zou doen, dat zetten we er ook in. Hij wees hiervoor een goede vriend aan en dat legden we duidelijk vast.

Soms is een ingrijpende gebeurtenis de aanleiding om bij ons langs te komen voor een levenstestament. Maar het is sowieso goed om hierover na te denken en je wensen tijdig vast te leggen. Daarmee houd je altijd zelf de regie.

Samen lezen met je kind bevordert spraak-taal ontwikkeling

Jantsje Sietsma, verpleegkundig specialist bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, is op bezoek bij Esther van den Berg en Gea van der Broek van de FlevoMeer bibliotheek in Emmeloord. Het gesprek gaat over het belang van (voor)lezen voor kinderen van 0 tot 4 jaar voor hun spraak-taal ontwikkeling.

‘’Het is belangrijk om vanaf de geboorte al veel met je kind te praten’’, legt Jantsje uit. ‘’Als ouders kun je met je kind communiceren tijdens alledaagse handelingen zoals voeden, verschonen en het baden. Vertel maar gewoon alles wat je aan het doen bent.” Ook met voorlezen kun je al vroeg beginnen.

Kersverse ouders krijgen op het consultatiebureau een bon voor een Boekstartkoffertje. ”Als ouders hier komen om het koffertje op te halen, krijgen ze een rondleiding door de bibliotheek en kunnen ze een gratis lidmaatschap krijgen voor hun kind’’, vertelt Esther (bibliotheekmedewerker, projectleider Voorleesexpress en contactpersoon voor de voorschoolse opvang). ‘’Het lidmaatschap is namelijk tot 18 jaar gratis.”

‘’Laaggeletterheid komt vaak in meerdere generaties voor. Het is een soort domino-effect en dat proberen we te doorbreken”, vertelt Jantsje. Gea (adviseur voorschoolse educatie en media in Flevoland): ‘’Het is belangrijk dat ouders na de geboorte van hun kindje met taal bezig zijn. Door te praten, maar ook stoffen- en karton boekjes te bekijken en samen te lezen.” ‘’Met 11 maanden kunnen de meeste kinderen brabbelen en met 14 maanden naast papa en mama al twee andere woordjes zeggen. Stimuleren van taal helpt daarbij. Als kinderen twee jaar zijn bespreken we op het consultatiebureau uitgebreid het taalbegrip en taalgebruik van het kindje’’, vult Jantsje aan.

Jantsje Sietsma, Esther van den Berg en Gea van der Broek

Team Jeugdgezondheidszorg is onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, de grootste aanbieder in de gemeente Noordoostpolder van wonen en zorg, behandeling, zorg thuis, jeugdgezondheidszorg en maatschappelijke ondersteuning. Meer weten? Bel 0521-53 99 99 of kijk op www.zorggroep-onl.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: