Voorpagina Voorwoord Movactor Hulp bij geldzorgen Zorgen voor een ander? Gezellige dagactiviteiten in uw buurt Prettig wonen voor 65-plussers Stichting Nedereind - Stichting Lapso Sport-ID Nieuwegein - Het Notarieel Nieuwegein Het Notarieel Movactor, je thuisadministratie weer op orde
Informatiekrant rondom hulp en ondersteuning

Marloes begeleidt jongeren met een beperking:

“Wat werkt voor de één, hoeft niet te werken voor de ander”

In 2013 liep ze er stage en tien jaar later werkt Marloes Grootendorst als senior groepsleider bij stichting Nedereind, een woonzorgorganisatie die dagbesteding, begeleid wonen en ambulante begeleiding biedt aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. De afwisseling in haar werkzaamheden en het persoonlijke contact met de bewoners maakt dat ze zich in de jeugdzorg helemaal op haar plek voelt.

Zo zelfredzaam mogelijk

Samen met een bewoner een sollicitatiebrief schrijven, een belletje met een ouder over de voortgang van hun kind of met het bestuur in overleg over het beleid. Met meerdere woonlocaties in Nieuwegein en Utrecht en een eigen sportvereniging, is er bij stichting Nedereind altijd wat te doen. “Ons doel is om onze bewoners zo zelfredzaam mogelijk te maken. Dagbesteding, een opleiding en/of werk is daar een belangrijk onderdeel van. Als groepsleider bied je hierin ondersteuning”, vertelt Marloes over haar werk.

Elk persoon is anders

Hoe die ondersteuning eruit ziet is per bewoner verschillend. “Het is een mensgericht beroep waarbij je goed moet kunnen inspelen op iemands gedrag”, legt Marloes uit. Volgens haar ligt daar ook de uitdaging in. “Elk persoon is anders en wat werkt voor de een, werkt niet automatisch voor de ander.” Het mooiste van haar werk vindt ze het contact met de bewoners. “Je bouwt een band met je cliënten op en maakt hun persoonlijke groei van dichtbij mee. Sommige bewoners gaan uiteindelijk echt op zichzelf wonen, anderen hebben daarvoor meer tijd nodig. Dat proces gaat met vallen en opstaan, maar ook dat hoort bij het leven.”

Meer weten?

Kijk op werkenbij.stichtingnedereind.nl of neem contact op via telefoonnummer 030 605 69 23.

Werken op een sociale werkplaats:

Gezellig, maar met een serieus randjE

Om 7 uur staat de koffie klaar en een praatje kan altijd, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. René Bouhuijzen is directeur van stichting Lapso en vertelt meer over deze sociale werkplaats voor mensen met psychische problemen.

Het best mogelijke

“Onze deelnemers komen doorgaans bij ons terecht vanuit een participatie- en re- integratietraject. Ze hebben psychische problemen, een licht verstandelijke beperking en/of kampen met verslaving. Hierdoor is het moeilijk, en in veel gevallen zelfs onmogelijk, om een normale baan te vinden en behouden”, vertelt René die als directeur ook dagelijks op de vloer aanwezig is om te werken. “Bij Lapso houden we rekening met die problematieken en proberen we het best mogelijke uit ze te halen.”

Een doel

Lapso produceert voornamelijk stalen snelhangers, die gebruikt worden om systeemplafonds op te hangen. Door de veelzijdigheid van de werkzaamheden kan elke deelnemer taken doen die bij hem past. “De een houdt van afwisseling, de ander vindt het juist prettig om herhalende werkzaamheden uit te voeren. Maar, benadrukt hij, we zijn wel een bedrijf met orders uit het echte bedrijfsleven. Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij. Dat geeft een doel.”

Positieve invloed

Ergens verwacht worden, ritme krijgen in de dag, sociale contacten opdoen en je nuttig voelen. René ziet met eigen ogen wat voor impact dat kan hebben. “Deelnemers gaan steeds beter in hun vel zitten wat vaak positieve gevolgen heeft. Er is bijvoorbeeld minder medicatie nodig of minder ambulante begeleiding. Ze leren zichzelf beter redden en krijgen meer zelfvertrouwen. Daar doe je het uiteindelijk voor”, aldus René.

Meer informatie?

Kijk op www.lapso.nl of neem contact op via (030) 280 00 56.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: