Werken op een sociale werkplaats:
Gezellig, maar met een serieus randjE
Om 7 uur staat de koffie klaar en een praatje kan altijd, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. René Bouhuijzen is directeur van stichting Lapso en vertelt meer over deze sociale werkplaats voor mensen met psychische problemen.
Het best mogelijke
“Onze deelnemers komen doorgaans bij ons terecht vanuit een participatie- en re- integratietraject. Ze hebben psychische problemen, een licht verstandelijke beperking en/of kampen met verslaving. Hierdoor is het moeilijk, en in veel gevallen zelfs onmogelijk, om een normale baan te vinden en behouden”, vertelt René die als directeur ook dagelijks op de vloer aanwezig is om te werken. “Bij Lapso houden we rekening met die problematieken en proberen we het best mogelijke uit ze te halen.”
Een doel
Lapso produceert voornamelijk stalen snelhangers, die gebruikt worden om systeemplafonds op te hangen. Door de veelzijdigheid van de werkzaamheden kan elke deelnemer taken doen die bij hem past. “De een houdt van afwisseling, de ander vindt het juist prettig om herhalende werkzaamheden uit te voeren. Maar, benadrukt hij, we zijn wel een bedrijf met orders uit het echte bedrijfsleven. Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij. Dat geeft een doel.”
Positieve invloed
Ergens verwacht worden, ritme krijgen in de dag, sociale contacten opdoen en je nuttig voelen. René ziet met eigen ogen wat voor impact dat kan hebben. “Deelnemers gaan steeds beter in hun vel zitten wat vaak positieve gevolgen heeft. Er is bijvoorbeeld minder medicatie nodig of minder ambulante begeleiding. Ze leren zichzelf beter redden en krijgen meer zelfvertrouwen. Daar doe je het uiteindelijk voor”, aldus René.