Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Samen voor een betere leefomgeving Brijder Jeugd Hulp uit onze eigen omgeving Blijf jezelf fysiek en mentaal uitdagen! Mantelzorg doe je samen Boost NH - E-health Magentazorg en Stichting Sport-Z Team Sportservice Kennemerland - Horizon College Horizon College Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Maatjesproject - De Ambulante Coach Ambulante Coach Stichting Welzijn Bergen

in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Fietsplezier herontdekt:

Doortrappen opent deuren voor inwoners

De 'Fiets met Plezier'-dagen zijn onderdeel van het doeltreffende Doortrappen-project, georganiseerd door een buurtsportcoach van Holland Sport, de lokale fietswinkel en een professionele fietstrainer. 

‘Drie jaar geleden onderging mevrouw een heupoperatie en haar zicht is in de loop der jaren verminderd,’ vertelt de buurtsportcoach van Holland Sport. ‘Als gevolg van deze fysieke uitdagingen heeft ze na de operatie niet meer durven fietsen. Naast de waardevolle tips over haar houding en de hoogte van het zadel, leerde de fietstrainer haar ook om het fietsspiegeltje effectief te gebruiken. De fietstrainer liep de eerste keer met haar mee, binnen in de veilige omgeving van de sporthal, om haar zelfvertrouwen te vergroten. En met succes – mevrouw ervoer opnieuw plezier in het fietsen.’

Naast de reguliere fietsen zijn deze dag ook aangepaste fietsen beschikbaar, zoals een fiets met lage instap en een driewielfiets. Dit biedt diverse mogelijkheden om opnieuw met vertrouwen en plezier de fiets te bestijgen. Bovendien worden er fietstrainingen georganiseerd met als doel bewoners veilig te laten deelnemen aan het steeds drukker wordende fietsverkeer.

De buurtsportcoach en judovereniging organiseerden deze cursus en verspreidden ter promotie daarvan flyers in het wooncomplex. De buurtsportcoach vertelt:

‘Ik kreeg een telefoontje van een mevrouw die zich wilde aanmelden. Digitaal was ze niet onderlegd, maar haar dochter had haar dusdanig gemotiveerd om mee te doen dat ze toch de stap waagde door mij te bellen.’ De deelname overtrof alle verwachtingen. ‘Ze had niet alleen plezier in de les zelf, maar de thuisoefeningen zorgden ervoor dat ze zich stabieler en zelfverzekerder voelde.’

Mevrouw wist de weg naar de ondersteuningsmogelijkheden van de buurtsportcoach daarna goed te vinden. ‘Ze deed mee aan een sportmiddag voor senioren bij de tennisvereniging en ze volgt nu wekelijks yoga lessen in een sportschool.’

Opleiding Maat­schappelijke Zorg

Wil je mensen helpen die steun nodig hebben in het dagelijks leven? Bij het Horizon College in Alkmaar leer je hoe je een ander kunt helpen; daar wordt de opleiding Maatschappelijke Zorg aangeboden. Je begeleidt mensen die niet goed zelfstandig kunnen functioneren bij wonen, werk, scholing en vrije tijd. Het gaat om mensen in bijvoorbeeld de psychiatrie, ouderenzorg, gehandicaptenzorg of verslavingszorg.

Student Angie volgt de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg bij het Horizon College. “Op school krijg je een stevige basis, waardoor je een idee hebt hoe het in de praktijk gaat zijn.” De praktijk startte Angie in de gehandicaptenzorg waar ze stage liep bij een steunpunt voor inwonende cliënten van een zorgorganisatie. De bewoners komen langs om hulp te vragen bij alledaagse dingen: “Ik was proactief en hielp vooral bij de dagelijkse taken. Op woensdag was het wasdag en dan hielp ik bijvoorbeeld een cliënt met strijken.”

Dankbaar werk

Na haar eerste stage bij deze organisatie werd Angie gevraagd voor een stage bij de GGZ-afdeling en leerde ze in de praktijk over de verslavingszorg. Ze heeft gezien welke schade verslaving met zich meebrengt en daarom wil ze er zijn voor mensen die bewust de keuze maken om daar iets aan te doen: “Het is inspirerend om te zien dat iemand zo’n leven achter zich wil laten. Als je er alleen maar naar kijkt, voel je je machteloos, maar als begeleider heb ik meer controle. Het is heel dankbaar werk.”

Meer informatie?

Wil jij net als Angie van betekenis zijn voor de samenleving? En wil je leren hoe je dat het beste kunt doen? Wellicht is een opleiding in de sector Zorg en Welzijn iets voor jou. Kijk voor meer info op horizoncollege.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: