Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Samen voor een betere leefomgeving Brijder Jeugd Hulp uit onze eigen omgeving Blijf jezelf fysiek en mentaal uitdagen! Mantelzorg doe je samen Boost NH - E-health Magentazorg en Stichting Sport-Z Team Sportservice Kennemerland - Horizon College Horizon College Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Maatjesproject - De Ambulante Coach Ambulante Coach Stichting Welzijn Bergen

in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Het maatjesprogramma voor ouderen

Stichting Welzijn Bergen, Castricum en het Trefpunt in Heiloo inspireren mensen om zich voor elkaar in te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is het maatjesverhaal van Ineke.

Ineke over haar contact als maatje met mevrouw De Vries

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de verhalen van ouderen. Ik heb zelf geen opa en oma meer en miste dat contact, die verhalen over vroeger. Via iemand uit mijn buurt hoorde ik over het maatjesprogramma voor ouderen. Het leek me meteen een geweldige manier om iets terug te doen voor de gemeenschap en om weer dat gezellige contact te hebben.

Ik ben via het maatjesprogramma gekoppeld aan mevrouw De Vries. Ze heeft wat geheugenproblemen, maar haar persoonlijkheid en haar liefde voor verhalen maken onze ontmoetingen altijd bijzonder.”

Wat voor activiteiten doen jullie samen?

“We proberen altijd iets te doen dat ze vroeger graag deed. Soms maken we een kleine wandeling door de prachtige natuur, andere keren zitten we gewoon bij haar thuis en praten we over haar herinneringen. Het is niet alleen leuk voor haar, maar het helpt ook haar geest actief te houden.”

Heb je een specifiek moment dat je altijd bij zal blijven?

“Zeker, er was een keer dat we door een fotoalbum bladerden, en mevrouw De Vries begon te vertellen over haar jeugd in Noord-Holland. Ze herinnerde zich details van vroeger die ze al jaren niet meer had gedeeld. Het was ontroerend om te zien hoe die herinneringen weer tot leven kwamen. Zoveel details kwamen weer naar boven.”

Wat zou je tegen anderen willen zeggen die overwegen om een maatje te worden?

“Ik zou zeggen: doe het! Het maakt niet uit hoe klein de activiteit is; het kan een groot verschil maken in het leven van iemand met geheugenproblemen.”

Meer informatie?

Informeer bij de Welzijnsorganisatie bij jou in de buurt naar het maatjesproject.

‘Het is heel normaal wanneer het je als ouder even teveel wordt’

Na een aantal jaar te hebben gewerkt voor de Jeugdbescherming, richtte Hamid Babrakzai als antwoord op de lange wachtlijsten De Ambulante Coach op. De praktijk begeleidt, in samenwerking met gekwalificeerde zelfstandigen, kinderen, tieners en hun ouders/verzorgers met een hulpvraag. Door deze samenwerking kan een traject relatief snel afgestemd en opgestart worden.

Breed hulpaanbod

Begeleide omgang, opvoedondersteuning en bokscoaching. Het zijn maar enkele voorbeelden uit het hulpaanbod van De Ambulante Coach. “Onze cliënten komen meestal bij ons via de gemeente of Jeugdbescherming. Denk aan gezinnen die in een complexe echtscheidingssituatie zitten of jongeren met verkeerde vrienden”, legt Hamid uit. Vervolgens brengen een hulpverlener en een orthopedagoog samen met de betrokkenen en de verwijzer de hulpvraag in kaart en stellen daarna een begeleidingsplan op. Vaak lukt dit al binnen enkele weken.

Bokscoaching

Binnen zijn praktijk is er een groeiende belangstelling voor het bokscoachen; daarbij wordt (kick)boksen ingezet als middel. “Het helpt jongeren hun eigen grenzen en die van anderen aan te voelen. Voordeel is dat de bokscoach ook alle expertise in huis heeft om in de stoel van hulpverlener te gaan zitten.” Hamid vertelt over een jongen die was opgepakt voor een gewapende overval. “Door met hem te gaan boksen, leerden we hem zijn agressie te beheersen en konden we toewerken naar een baan. Dat is gelukt. Een mooi resultaat om op terug te kijken.”

Schaamte

Hamid zou graag zien dat ouders de behoefte voor opvoedondersteuning makkelijker durven uit te spreken. “Ik merk dat ouders dit moeilijk vinden uit schaamte, maar ook vanwege angst voor de Jeugdzorg. Ouders kunnen bang zijn voor een uithuisplaatsing van hun kinderen. Dit gebeurt echter niet zomaar. Hier gaat een heel lang traject aan vooraf. Pas in heel extreme gevallen en alles al is geprobeerd om het kind niet uit huis te plaatsen. Dus wordt het je teveel als ouder? Klop dan aan bij iemand die je kent waar je even mee kunt sparren of de huisarts”, aldus de praktijkhouder.

Meer informatie?

Kijk dan op www.de-ambulantecoach.nl of stuur een e-mail naar
[email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: