Voorpagina Borne 2023 Voorwoord Kuhlmann Westerhof & de Kok Loes - Sociaal Hus Veilig Thuis Twente - AutoMaatje - Scootmobieldag De buurtbus - Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente Vrijwilligerswerk Aveleijn - E-health Aveleijn Borne Eenzaamheid onder jongeren Carint Reggeland - Wijkracht Borne
in de gemeente Borne

De grote verhuizing

Op 5 maart 2022 werd aan de Oude Almeloseweg in Borne de eerste paal van locatie ‘De Eschhof’ geslagen en eind maart dit jaar zijn alle cliënten verhuisd. “Het was een reuzeklus”, vertelt manager Hanny Rouwenhorst. “We moeten nog even landen en de laatste puntjes moeten nog op de ’i’, maar we zijn allemaal apetrots op deze nieuwe plek.”

Hanny Rouwenhorst werkt ruim 35 jaar met veel plezier bij Aveleijn in Borne. “Wij werken hier met ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking, die flink wat zorg nodig hebben”, legt Hanny uit. “Het oude klooster waar onze cliënten in woonden voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Het was heel gehorig en het was onoverzichtelijk. Nu hebben wij in eigen beheer op een nieuwe locatie een prachtig energieneutraal pand laten bouwen, dat volledig voldoet aan alle wensen.”

Samenwerkingen

“Het is een mooi proces geweest, met veel goede samenwerkingen. Er zijn voorafgaand aan de bouw veel buurtparticipatiebijeenkomsten georganiseerd, waarbij we samen met de buren, vertegenwoordiging van de verwantenraad, de gemeente en de externe bouwprojectleider naar de vormgeving en indeling van het pand hebben gekeken.

Medewerkers hebben zich beziggehouden met de kleurstellingen en inrichting en een gedragswetenschapper heeft goed meegekeken bij hoe we de nieuwe groepen het beste konden indelen”, blikt Hanny terug.

Veel hulp

“De verhuizing was een gigantische onderneming, maar we hebben van alle kanten veel hulp gehad. Op de dag van de verhuizing kon een aantal cliënten langer op de dagbestedingslocatie blijven, de families van onze cliënten hebben super meegeholpen en mijn team heeft ook knetterhard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen”, aldus een trotse Hanny. “De cliënten zijn ontzettend trots op hun nieuwe huis in het centrum van Borne en zodra wij allemaal gesetteld zijn, prikken we een datum voor een bescheiden openingsfeestje.”

Meer weten?

Kijk op www.aveleijn.nl.


Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten.

Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: