Jongeren
Dat begint bijvoorbeeld bij de werving van nieuwe vrijwilligers. De groep traditionele vrijwilligers die zich voor een langere tijd inzet, wordt steeds kleiner. Met name jongeren zien meer in eenmalige klussen of oproepen. “Om die reden is Vrijwilligerscentrale Amstelland een samenwerking aangegaan met meerdere maatschappelijke organisaties, waar jongeren kennis kunnen maken met alle facetten van vrijwilligerswerk in de ouderenzorg of wijkcentra. Op deze manier proberen we rekening te houden met hun behoeftes en ze enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk”, licht De Swart toe.
Grenzen oprekken
Een andere manier om het groeiend personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden is door de grenzen op te rekken tussen opgeleide beroepskrachten en vrijwilligers.
Hierover vertelt De Swart: “In de zorg is afgebakend wat professionals, mantelzorgers en vrijwilligers mogen doen. Door deze grenzen wat op te rekken, zouden vrijwilligers in de toekomst kunnen helpen met minder complexe handelingen, zoals hulp bij de toiletgang of het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit geeft de zorgprofessionals meer tijd voor de complexere zorgtaken.”
Rummikub & stroopwafels
Zelfs met deze uitdagingen, blijft vrijwilligerswerk vooral iets wat leuk en leerzaam is, benadrukt De Swart. “Zo heeft een simpele oproep op ons platform voor een boodschappenhulp zich ontwikkeld tot een wekelijks potje Rummikub met thee en stroopwafels.