Voorpagina Voorwoord Woonzorg Nederland Ondersteuning bij (beginnende) dementie Bellaar c.s. Carrièreswitch naar de gehandicaptenzorg - Ouderenzorg Stichting Brentano GGZ Inloop - Infopunten in de wijk - Persoonsalarmering MEE - Mantelzorg en Meer Maatschappelijk werk - Individuele begeleiding - Ouderenadviseur Participe Amstelveen De apotheek in uw wijk - Humanitas Thuisadministratie Amstelveense Apotheken Vrijwilligerswerk Jobcoach bij AM match AM Match
in de gemeente Amstelveen

De carrièreswitch naar de gehandicaptenzorg

Mark werkte bij een horecaslagerij en bezorgde bestellingen. Hij liep al langer rond met het idee om meer met mensen te werken. Tijd om vrijwilligerswerk te doen was er niet. Blijven of switchen van carrière? Mark koos voor het laatste.

Gewoon doen

Mark vertelt hoe hij in de gehandicaptenzorg kwam te werken: “Ik zocht op internet naar een organisatie. Ik stuurde een mail met wat ik wilde doen en dat ik een carrièreswitch wilde maken. ‘Kom maar langs’, zeiden ze. Dan kan je een paar uur meelopen.” Nadat Mark was aangenomen werd hem direct een opleiding aangeboden. Nu is hij bezig om zich om te laten scholen tot begeleider in de gehandicaptenzorg.

Mooi en uitdagend werk

De overstap naar deze baan ging soepel. Mark: “Het mooie van mijn werk is dat ik bezig ben om de mensen een beter leven te geven. Dat kan zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. De cliënten hebben een vertrouwd persoon nodig. Ik help bijvoorbeeld een bewoner die met een bepaald syndroom leeft waardoor hij zich elke dag angstig voelt. Het is erg belangrijk voor hem dat hij een vertrouwd gezicht ziet. En dat degene die hem helpt de vaste rituelen goed doet.”

Wil je ook een overstap maken?

Heb je net als Mark geen ervaring in de zorg en welzijn en ben jij geïnteresseerd in zijn werk? Loop een keer mee in zo’n organisatie. Je krijgt een beeld bij het werk wat je kan doen en je ervaart wat je te wachten staat. Lees meer op www.komwerkeninzorgenwelzijn.nl.

Zo bijzonder, zo mooi is werken in de ouderenzorg

Werken met aandacht voor wat er echt toe doet. Voor de zorgverlener en voor cliënten. Bij Brentano, de zorgorganisatie voor senioren in Amstelveen, gaan we voor de lichtjes in iemands ogen, voor een glimlach, voor een sprankje (werk)geluk. En dat zit in kleine dingen.

Mubina Bilali is gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie:

“Ik had een gesprek met een bewoner. Hij vertelde dat hij graag eens een broodje buiten de deur wilde eten. Deze meneer zit in een aangepaste rolstoel en is blind. Maar zo’n eenvoudige wens, dat moest toch mogelijk zijn! Ik heb meneer meegenomen naar een cafeetje in de buurt. De menukaart heb ik hem voorgelezen en meneer mocht zelf iets lekkers kiezen. Daarna hebben we het broodje gezellig buiten opgegeten. Meneer vond het zo mooi. Hij heeft me nadien nog heel vaak bedankt. Deze herinnering zal mij altijd bijblijven. Het is wat mijn werk zo mooi maakt.”

Daniëlle van den Bosch Schrauwen is Verzorgende IG:

“Na enige tijd afwezig te zijn geweest, kom ik op mijn werk. Ik zie mevrouw direct bij binnenkomst. Mevrouw is altijd ondeugend. Maar vandaag is zij anders. Ik ga op mijn hurken voor haar rolstoel zitten en vertel haar dat ik haar heb gemist. Ze zegt niets, maar legt haar hoofd tegen mijn hoofd. Ze vertelt dat ze mij lief vindt en het fijn vindt dat ik haar op deze manier kom groeten. Ik ben hurkend met haar gaan zingen en ik zag dat mevrouw hier werkelijk van genoot.”

Werkgeluk bij Brentano. Kijk op www.brentano.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: