Voorpagina Voorwoord Eefke Thuishulp Beweging 3.0 De Koperhorst Dagbehandeling Op de Berg Korian Blijf in balans Aangenaam bij Menno Echte aandacht in de zorg dankzij technologie De Koperhorst - Eefke Thuishulp Het Seminarie - Stichting Presentin de gemeente Amersfoort

Zorg en opleiding in het hart van de stad

Het is volgend jaar augustus alweer tien jaar geleden dat Jan Willem Aalderink en Emil Scheerder de deuren van Zorgresidence Het Seminarie officieel openden. “Een zorgcentrum gevestigd in het hart van het oude en historisch centrum van Amersfoort met een uniek concept”, zeggen beiden trots in koor.

Wat maakt het concept van Het Seminarie zo uniek?

Volgens Aalderink is het de kleinschaligheid in combinatie met – uiteraard – een uitstekende 24-uurszorg op maat en niet in de laatste plaats de gezelligheid. En vervolgens: “Los van de tweeëntwintig comfortabele appartementen voor ouderen en twee hotelkamers voor kortdurende zorg, biedt Het Seminarie zoveel extra’s aan zijn bewoners. Het Seminarie is meer dan alleen zorg aan ouderen. We bieden een uitgebreid programma aan op het gebied van cultuur, muziek, voortreffelijke maaltijden dankzij een eigen chef-kok en zingeving in de periode van de laatste levensfase.”

Verschillende nationaliteiten

Daarnaast zijn binnen het zorgcentrum dertien ‘nieuwe Nederlanders’ met verschillende nationaliteiten op diverse fronten werkzaam. Emil Scheerder hierover: “Het gaat om mensen met een verblijfsvergunning, die intern een opleiding bij ons krijgen. Het Seminarie is een veilige plek in de stad Amersfoort waar deze mensen dagelijks met de Nederlandse taal en cultuur in aanraking komen.

De ideale voorbereiding en opmaat voor een totale integratie, waardoor zij na een leerperiode van pakweg twaalf maanden makkelijker hun weg kunnen vinden naar een volwaardige rol en betaalde baan in onze samenleving. Trots zijn we op de nieuwe medewerkers.”

“Den Haag, word eens wakker, roepen wij dan”

In de ogen van beiden zou vanuit de overheid een dergelijke constructie als bij Het Seminarie gestimuleerd moeten worden. “Talloze branches kampen met een schrijnend personeelstekort. Terwijl zo’n 50.000 nieuwe Nederlanders doelloos thuis zitten. Den Haag, word eens wakker, roepen wij dan.”

Het verbouwde monumentale rijksmonument waarin het ‘Het Seminarie’ is gevestigd, was ooit een opleidingscentrum voor Oud-Katholieke priesters, vandaar de naam ‘seminarie’.

meer informatie?

Wilt u meer informatie, kijk dan op onze site of neem contact met ons op:
I: hetseminarie.nl
T: 033 - 332 0233
E: [email protected]


Een opa en oma voor Lisa

Lisa is twee jaar oud. Ze is een vrolijk meisje dat houdt van bewegen op muziek. Haar ouders hebben een verstandelijke beperking en zijn heel lief voor haar. Lisa’s vader werkt echter fulltime en haar moeder zit de hele dag met haar thuis. Ze vindt het moeilijk om met Lisa naar buiten te gaan, waardoor Lisa’s wereld erg klein is.

Wat zou het mooi zijn als Lisa samen met een ‘opa’ en/of ‘oma’ naar de speeltuin kan gaan, bij hen een boterham kan eten en een middagdutje kan doen. Samen spelen, muziek luisteren en lekker keuvelen… Inmiddels vangt Astrid Lisa regelmatig op. “Lisa geeft een hoop gezelligheid.

Ik kijk er altijd naar uit en ben nu zelf ook meer de deur uit”, vertelt ze met een grote glimlach.

De ouders van Lisa zijn niet de enigen, in meerdere gezinnen in Amersfoort is de druk erg hoog en het netwerk te klein.

Hulpverleners melden deze mensen aan bij het project Homies steungezinnen van Stichting Present Amersfoort. Stichting Present brengt hen graag in contact met andere Amersfoorters die met hen willen optrekken. Elke vraag om ondersteuning is natuurlijk anders. Het gaat in elk geval om kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar die af en toe een plek nodig hebben waar ze zich thuis kunnen voelen.

Het unieke van inzet voor een ander via Stichting Present, is dat uw aanbod het uitgangspunt is. Wat heeft u een ander te bieden? Wanneer bent u beschikbaar? Ook voor praktische hulp (zoals klussen bij iemand aan huis) kunt u zich via Present flexibel inzetten.

*De naam Lisa is gefingeerd en het verhaal heeft geen verband met de mensen op de foto. De foto is wel gemaakt bij een Homies-steungezin in Amersfoort.

meer informatie?

Kijk op www.presentamersfoort.nl of neem contact met ons op:
E: [email protected]
T: 06-34571403 (Homies steungezinnen)

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: